Ny underhållsdepå ger 100 nya jobb i Hässleholm

En ny underhållsdepå för cirka 1 miljard kronor ska byggas i Hässleholm skriver Fastighetstidningen. För Hässleholms kommun betyder investeringen över 100 nya arbetstillfällen och att kommunen stärks som järnvägsknut.

-Investeringen i underhållsdepån blir dryga miljarden kronor. Vår erfarenhet av den här typen av projekt är att uppemot 70-80% av dessa intäkter tillfaller det lokala näringslivet. Underhållsdepån blir den enskilt största investeringen i Hässleholms kommun på de senaste tio åren och stärker vårt arbete med att utveckla Hässleholm och Kristianstad till en tillväxtmotor i regionen, säger Mikael Kipowski, tillväxtchef i Hässleholms kommun.

Hässleholms kommun har sedan 2010 arbetat intensivt för att visa på fördelarna med en underhållsdepå i Hässleholm. Lokaliseringsutredningar har visat att Hässleholm är det bästa alternativet för en underhållsdepå för Öresundståg för att möta ett ökande kollektivtrafikresande.

– Vi har arbetat med den här frågan i mer än fem år, och det är förstås mycket glädjande att underhållsdepån nu byggs i Hässleholm. Främst innebär det goda nyheter för arbetsmarknaden – inledningsvis räknar vi med att över 100 nya arbetstillfällen skapas. Men det förstärker också Hässleholms strategiska läge som järnvägsknutpunkt, säger Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm.

På Intelligent Logistiks lista över Sveriges bästa logistiklägen ligger Hässleholm tillsammans med Kristianstad på 17:e plats, efter järnvägshubben Katrineholm.

Av Gösta Hultén


Läs mer