Ny regeltolkning drabbar snöröjningen

november 28, 2012 Infrastruktur , Logistik , Transport
Ny regeltolkning drabbar snöröjningen

Hårdare regeltolkningar kan drabba vinterns snöröjning. Foto: R. Transport

Efter att Transportstyrelsen tog över tillsynsansvaret kring kör-och vilotider från Polisen har tolkningen av reglerna hårdnat. Nu riskerar vinterns snöröjning att drabbas, menar Sveriges Åkeriföretag.

Nu är snön på väg till Sverige, med rubriker om snökaos och trafikstopp liggandes i mediernas godispåsar. Och i år kan dessa få extra mycket att skriva om, om man frågar Sveriges Åkeriföretag.

En ändring av tillsynsansvaret för kör-och vilotider kan nämligen göra att chaufförerna inte kan göra de snöröjningsundantag som de tidigare kunnat. Transportstyrelsen tolkar reglerna på ett annat sätt än Polisen, som tidigare hade tillsynsansvaret, vilket innebär att vilotider måste följas, oavsett situation.

– Vi är nästan i chock. I flera månader har vi fört samtal med Transportstyrelsen om att en situation som denna kan uppstå. Vi har varnat för att en ny, hårdare tolkning av reglerna hindrar åkerierna att snöröja. I förlängningen handlar det förstås om trafiksäkerhet. Snöiga, moddiga och isiga vägar är en stor fara för alla trafikanter, kommenterar Johan Lindström, vd Sveriges Åkeriföretag i ett pressmeddelande från organisationen.

Ingen förändring av reglerna har skett, utan förändringen beror på att en ny myndighet tar över tillsynsansvaret.Enligt Sveriges Åkeriföretag gjorde Polisen vad de kallar en “pragmatisk tolkning av reglerna”, som innebar att förare som haft annat uppdrag under dagen att röja snö under kvällen eller natten, trots att vilotider inte uppnåtts.

Transportstyrelsens hårdare bokstavstolkning innebär att föraren inte får ge sig ut på snöröjningsuppdrag förrän han eller hon fått den fullständiga vila som regelverket föreskriver. detta leder enligt branschorganisationen till förarbrist. Om Åkerierna inte har personal att skicka ut för att snöröja leder det enligt Sveriges Åkeriföretag till försenad och försämrad snöröjning.

– Men självklart uppmanar vi våra medlemmar att följa de lagar och regler som finns, något annat är otänkbart, kommenterar Johan Lindström.

Snöröjningen sker ofta nattetid och är en stor säsongsmässig mobilisering av större och mindre aktörer i hela landet. För åkeriernas chaufförer och lokala förmågor med fordon som kan användas till snöröjning, t ex lantbrukare, innebär snöröjningen en extrainkomst under en annars något lugnare säsong.

Av Hilda Hultén

FAKTA
Ny regeltolkning

  • Transportstyrelsen har tagit över tillsynsansvaret från Polisen vad gäller kör-och-vilotider.
  • En normal 24-timmarsperiod innehåller 2 x 4,5 timmars körning, 45 minuters rast samt en vila om 9 timmar under en och samma 24-timmarsperiod.
  • Polisen gjorde tolkningen att en åkare kunde avbryta sin vila för att röja snö, men att snöröjningen därefter skulle följas av 9 timmars vila.
  • Transportstyrelsen gör en hårdare bokstavstolkning av regelverket än vad Polisen gjort. Det betyder att en åkare måste avsluta en full 24-timmarsperiod innan man kan gå ut och röja snö. Dvs börjar det snöa kl 23.00 är det i praktiken sannolikt att snöröjningen inte kan börja förrän kl 06.00 morgonen därpå.
  • Om man bryter mot reglerna riskerar både förare och företag straff. En förare som bryter mot kör-och-vilotider riskerar böter. Ett företag som bryter mot reglerna riskerar upp till 200 000 kr i skadestånd.

Källa: Sveriges Åkeriföretag
 


Läs mer