Hyperloop alternativ till svensk höghastighetsbana ?

mars 31, 2016 Infrastruktur , IT/Teknik , Transport

På teknikfestivalen South by Southwest i Austin, USA hölls det i dagarna paneldebatter om smartare transporter och om den så kallade “hyperloopen”. DI rapporterar om den nya teknologin, som skulle kunna vara ett alternativ till höghastighetsbanan.

Det var för tre år sedan som Tesla-grundaren Elon Musk släppte ett 57-sidigt dokument om hur framtidens tåg skulle kunna ta passagerare supersnabbt mellan San Francisco och Los Angeles. Det supersnabba tåget skulle inte gå på räls, utan i en vakuumtub av metall. Elon Musk kallar lösningen för ”hyperloop”.

Sedan dess har flera företag försökt bygga det nya transportmedlet i verkligheten.

Ett företag som ligger i framkant är Kalifornien-baserade HTT, Hyperloop Transport Technologies som bygger en 8 km lång testbana i Quay Valley, mellan San Francisco och Los Angeles. Tuben är planerad att stå klar i början av 2019 med förhoppningen om att den ska kunna förlängas mellan de båda storstäderna.

HTT tror på flera hyperlooptåg inom tio år. Foto: HTT

Att resa med en hyperloop från Los Angeles till San Francisco skulle ta drygt en halvtimme mot dagens fem timmar. Enligt HTTs vd Dirk Ahlborn kommer en hyperloop även vara ett väsentligt billigare alternativ till ett snabbtåg på samma sträcka.

– Om Ungern och Österrike är okej med det kommer vi att bygga en hyperloop Bratislava-Wien och Bratislava-Budapest, säger Dirk Ahlborn i en intervju med Di Digital.

– För tillfället har vi även samtal med ett 20–tal städer runt om i världen, så vi kommer att se många fler hyperlooptåg framöver.

I Sverige planeras ett snabbtåg på nybyggd räls mellan Stockholm och Malmö med en prislapp på 190–320 miljarder kronor, enligt en uppskattning av Trafikverket. Snabbtåget skulle vara i bruk först 2035 men många är skeptiska till det dyra projektet och den blygsamma tidsvinsten. Samtidigt finns det ännu inga bevis för att hyperloopen fungerar.

Men Slovakien har köpt idén om en hyperloop med hull och hår. Dirk Ahlborn uppger att HTT, sedan en vecka tillbaka, har ett avtal med Slovakien för att bygga en hyperloop som ska stå klar redan 2020.

Slovakien är ett litet land med usel ekonomi. Varför just Slovakien?

– Slovakien är ett av de mest innovativa länderna. De vill vara innovativa och de vill vara med och skapa den nya teknologin, säger Dirk Ahlborn till Di Digital.

I Norden har HTTs konkurrent Hyperloop Technologies erbjudit sig att bidra med pengar till en förstudie för att bygga en hyperloop mellan Norrtälje och Åbo. Enligt Risto Penttilä, vd för den finska Centralhandelskammaren, kommer en sådan lösning bli både billigare, miljövänligare och snabbare – om teknologin fungerar.

– Avgörande är hur de första testerna lyckas i USA. Om de lyckas, är det realistiskt att Finland och Sverige kan vara bland de första att ta Hyperloop-teknologin i bruk, sa Risto Penttilä till DI tidigare i år.


Läs mer