Hyperloopteknik ska utvecklas i Spanien

augusti 13, 2018 Forskning , IT/Teknik , Transport
Hyperloopteknik ska utvecklas i Spanien

Virgin Hyperloop One öppnar utvecklingscenter i Spanien.

Virgin Hyperloop One tar klivet till Europa, och öppnar forsknings- och utvecklingscenter i byn Bobadilla i södra Spanien. Det rapporterar tidningen NyTeknik.  Investeringen går på 4,4 miljarder. 

Gods- och persontrafik genom hyperloopar – som kanske kan liknas vid dåtidens rörpost – tillhör snart inte framtiden. Virgin Hyperloop One  har byggt en testbana i öknen utanför Las Vegas, och nu vänder man blicken mot Europa och bygger en 19 000 kvm stor anläggning i den lilla byn Bobadilla i södra Spanien. I anläggningen kommer virgin testa och certifiera komponenter och underliggande system.

Regionen i Andalusien är ort för fler än 9000 företag  inom transport och logistik, enligt Nyteknik.  Bland annat har man landets näst största koncentration inom området luftfart. Totalt arbetar 20 000 personer med forskning och utveckling i regionen. Det kommer vara en fördel när Virgin Hyperloop One ska anställa 200-300 personer med teknisk spetskompetens till det nya centret.

 

Men det rör sig även på andra platser i Europa. I franska Toulouse bygger konkurrerande Hyperloop Transportation Technologies en testbana, och i samarbete med ett spanskt bolag håller man på att konstruera en fullskalig passagerar-pod.