Skype-grundare dissar drönare

november 4, 2016 Forskning , IT/Teknik , Logistik , Transport
Skype-grundare dissar drönare
Ahti Heinla Foto Hilda Hultén

– Jag förstår inte all uppmärksamhet kring drönare, det var 100 år sedan vi började flyga saker, det är ju knappast något nytt, säger Ahti Heinla. Foto Hilda Hultén

Skype-medgrundaren och tekniknörden Ahti Heinla tror inte att flygande drönare är lösningen på framtidens leveranser. Istället satsar han på självkörande leveransrobotar i sitt startupföretag Starship technologies, som ska göra “last mile” närmast gratis.

Han är en av programmerarna bakom kommunikationsverktyget Skype. Nu ger han sig in i en annan typ av kommunikation, nämligen leveranser. Ahti Heinlas startupföretag Starship Technologies utvecklar små, självgående leveransrobotar som ska kunna leverera billigt och kundanpassat i urbana förorter.

– Jag pratar bara om den sista biten, in i hemmen. Det är den stora utmaningen i framtidens försörjningskedjor, säger Ahti Heinla som är vd och grundare till det nya leveransrobotföretaget.

Anledningen är att förväntningarna skiljer sig från verkligheten.

– Att erbjuda snabba leveranser hem är den dyraste typen av service man kan ägna sig åt. Men kunderna förväntar sig tidsanpassade leveranser samma dag, där det är möjligt att returnera leveransen på en gång. Och det ska helst vara gratis.

Men kostnaden för traditionella leveranser kommer inte att minska, poängterar han.

Ahti Henla med en av sina leveransrobotar. Foto Hilda Hultén

Starship Technologies grundare Ahti Heinla med en av sina leveransrobotar vid Optilons Supply Chain Conference i Stockholm tidigare i höst. Foto Hilda Hultén

Robotarna ska utgå från containerstora laddstationer som täcker en geografisk yta på ca 10 kvadratkilometer. Roboten har ett packutrymme och ska på förutbestämd tid kunna köra till dörren och leverera varor hem. Robotarna har redan testats i ett 40-tal länder och är enligt Ahti Heinla redo för kommersialisering.

– Vi siktar på att kunna leverera för 1-3 euro per leverans. Men med utvecklad teknik, billigare komponenter och industriell tillverkning kanske priset kan vara nere på 20 cent per leverans om 10 år, det är i den riktningen utvecklingen måste går för att möta kraven.

– Leveranser är den sista stora industrin som inte automatiserats.

Robotarna löser långt ifrån alla leveransproblem, de är anpassade för tätbefolkade områden med väl avgränsade trottoarer och helst inte för mycket trängsel. Leveransradien är ett par kilometer.

– Det är inget system som skulle fungera på Manhattan. men omkring  Däremot tror han inte att drönare kommer att bli framtidens svar på leveransproblemen.

– Jag förstår inte all uppmärksamhet kring drönare, det var 100 år sedan vi började flyga saker, det är ju knappast något nytt, säger Ahti Heinla.

– Generellt tror jag att markgående leveranser kommer att dominera även i framtiden, våra robotar är dessutom kommersiellt gångbara idag, till skillnad från drönare som har många utmaningar kvar. Men båda sätten kommer att finnas, det är helt olika saker.

Av Hilda Hultén

Läs en längre intervju med Ahti Heinla i nummer 5 av Intelligent Logistik som utkommer som temabilaga i Dagens industri. Läs den här!


Läs mer