Stockholm Syd öppnas för etableringar

Stockholm Syd öppnas för etableringar

I Almnäs i Södertäljedelen av Stockholm Syd, finns redan bl a emballageföretaget Premier.

I Mörby och Almnäs, på gränsen mellan Södertälje och Nykvarn, har ett 1 000 hektar stort etableringsområde för bl a logistik öppnats under namnet Stockholm Syd.

Området framhålls i den Regionala Utvecklingsplanen för Stockholmsregionen, RUFS och ligger i skärningspunkten mellan E20 och E4 och med motorvägsanslutning i båda ändar. Projektet drivs i samverkan mellan Nykvarn och Södertälje kommun, Peab och Kilenkrysset.

Genom området går Svealandsbanan från vilken industrispår leder in till området.

Södertälje hamn, en viktig hub för godstransporter med båt till Stockholmsregionen och Mälardalen, ligger bara några kilometer bort. Mindre än en timme bort ligger Stockholm/Skavsta, landets tredje största flygplats.

– Vi har gått in med en ansökan om planbesked för närmare 200 hektar i Almnäs, säger Ingela Lillpers på Peab Fastighetsutveckling AB, som tillsammans med kommunala Telge AB, Nykvarns kommun och Kilenkrysset AB står bakom lanseringen av Stockholm Syd.

Utformningen styrs i stor utsträckning av de som väljer att etablera sig här.

– I militärens tidigare lokaler har redan Scanias emballagehanterare Premier etablerat sig på 7000 kvm. Meroni är den senaste etablringen, men vi har plats för flera, säger Ingela Lillpers. 

Djurfoderföretaget Animail har nyligen etablerat sig i Mörby på Nykvarsidan i västra delen av det stora Stockholm Syd.

Inför etableringen räknade företaget på hur långt varje kilo hundfoder eller kattsand skulle behöva transporteras. Resultatet blev att tyngdpunkten låg i en triangel med hörnen Södertälje, Eskilstuna och Katrineholm.

Gösta Hultén


Läs mer