Prologis storhandlar logistikfastigheter av Estea

april 6, 2017 Fastigheter , Lager , Logistik
Prologis storhandlar logistikfastigheter av Estea
Prologis växer både genom förvärvet av Esteas fem logistikfastigheter och genom byggen. I Mars färdigställdes två logistikfastigheter på sammanlagt 37 000 kvm i nya Port of Gothenburg Logistics Park på Hisingen. Foto Prologis

Prologis växer både genom förvärvet av Esteas fem logistikfastigheter och genom byggen. I Mars färdigställdes två logistikfastigheter på sammanlagt 37 000 kvm i nya Port of Gothenburg Logistics Park på Hisingen. Foto Prologis

Prologis har tecknat avtal om förvärv av fem logistikfastigheter i några av Sveriges bästa logistiklägen från Estea Logistic Properties 5.

Portföljen på 77 000 kvm, som är uthyrd till 100 procent, omfattar moderna klass A-anläggningar i Stockholm, Eskilstuna, Borås och Jönköping med ytor på 6 900 till 30 000 kvm. Samtliga anläggningar är belägna i strategiska logistiklägen med bra transportförbindelser för att lätt kunna nå den nordiska marknaden. Fastighetsrådgivare för Prologis var JLL och  enligt di.se är förvärvet värt 617 miljoner SEK.

– Prologis är ett väletablerat företag inom logistik- och industrifastigheter som levererar på sina löften. Med försäljningen till Prologis kan vi vara säkra på att våra kunder är i goda händer, kommenterar Esteas vd Johan Eriksson.

Förvärvet är inte förvånande, i en intervju med Intelligent Logistik i höstas lovade Prologis nye Nordenchef Bram Verhoeven lovade en mer aggressiv tillväxtsatsning i Sverige framöver, både genom förvärv och organiskt.

– Efterfrågan är stark i Sverige och sedan vår etablering i Sverige 2002 har vi haft en nästan hundraprocentig grad av uthyrning. Den här affären är ett svar både på denna efterfrågan samt bevis på vår övergripande strategi på denna viktiga marknad, säger Bram Verhoeven nu ett pressmeddelande, med anledning av förvärvet.

I mars i år färdigställde Prologis även två slitternya, BREEAM-certifierade logistikfastigheter i dfen nya logistikparken intill Göteborgs Hamn på Hisingen. De två fastigheterna är sammanlagt 37 000 kvm och den ena är uthyrd till Logent, som där ska hantera emballage för Volvo Cars bilproduktions räkning.

Vid senaste årsskiftet ägde Prologis ungefär 369 000 kvm logistik- och distributionsytor i Sverige, vilket gjorde företaget till Sveriges tionde största logistikfastighetsbolag. Det nya förvärvet och tillskotten på Hisingen gör att Prologis klättrar en placering i den listan, till plats nio, framför Söderport Fastigheter som har 395 000 kvm logistikytor. Listan toppas av Catena och Castellum med 1 450 000 respektive 1 400 000 kvm logistikytor.

Prologis, världens största logistikfastighetsägare, köper fler logistikfastigheter i Stockholm, Borås, Eskilstuna och Jönköping av Estea för 617 miljoner kronor.

– Vi är övertygade om potentialen på den svenska logistikfastighetsmarknaden, säger Bram Verhoeven, vd för Prologis i Norden och BeNeLux till Dagens Industri.
Vakansgraden är enligt honom historiskt låg i de fastigheter på totalt ca 500 000 kvm som Prologis äger i Sverige.
-Det är bra att det är uthyrt men vi måste också bygga mer. Marknaden växer så fort att vi måste planera och bygga där det behövs, säger han.
De senaste åren har Prologis, liksom andra logistikfastighetsaktörer börjat att bygga alltmer på spekulation, något som förr var ovanligt i Sverige. 2017  blir också ett nytt rekordår när det gäller nya logistikfastigheter i Sverige. fram till december kommer närmare 20 nya logistikfastigheter som mäter över 10 000 kvm öppnas i Sverige. Den totala ytan är på närmare en halv miljon kvadratmeter, vilket är rekord för tredje året i rad, enligt Intelligent Logistiks sammanställningar.
Bram Verhoeven har pekat ut  Stockholm, Göteborg och Jönköping som de tre hetaste logistiklägena i Sverige, regioner där Prologis redan nu råkar ha stark närvaro.

Av Hilda Hultén

På sidan 11 i Intelligent Logistik nummer 1 2017 kan du se hela listan över Sveriges 10 största logistikfastighetsaktörer. På sidan 7 i samma nummer kan du även se samlad statistik över 2017 års logistikbyggen.


Läs mer