Mariestad får ny logistikpark

Mariestad får ny logistikpark

Mariestads kommun säljer 180 000 kvadratmeter mark i Sund intill E20 till logistikföretaget XR Logistik, som planerar att bygga upp en ny logistikpark på marken. Först ut blir en 32 000 kvm stor TPL-anläggning som ska stå klar under 2023.

Logistikkoncernen XR Logistik är ett logistikbolag som erbjuder transport- och logistiktjänster i Norden och TPL-lösningar inom handel och Industri, med tyngdpunkt i Skaraborg och Mariestad. Nu siktar bolaget på att utöka sin TPL-verksamhet och etablera en ny logistikpark i området Sund intill E20 i Mariestad, där bolagets nystartade dotterbolag XR Sandbäcken köpt 180 000 kvm mark av kommunen.

XR Logistik planerar att bygga en ny logistikpark i Sund utanför Mariestad. Bild XR Logistik

– XR Logistik är redan idag en betydande aktör gällande lagerlogistik i Skaraborg. Vi ser en positiv utveckling på marknaden med många förfrågningar, vilket gör att vi väljer att satsa på ytterligare kapacitet för att möta efterfrågan hos våra kunder. Den planerade etableringen kommer ske i ett av regionens bästa lägen i direkt anslutning till E20, kommenterar XR Logistiks vd Christian Helgesson.

Tanken är att XR Sandbäcken ska påbörja bygget av en 32 000 kvm stor logistikanläggning under hösten 2022, med ambition att bli verksamma under 2023. Därtill planerar bolaget för att kunna expandera med ytterligare byggnationer under de kommande 4-5 åren.

– Det är mycket positivt för Mariestads kommun, både som organisation och plats att vi får den här etableringen. Det genererar arbetstillfällen över tid och gynnar inflyttningen till kommunen, kommenterar Jonas Johansson, utvecklingschef på Mariestads kommun.

Trendande logistikläge

Mariestad räknas till Skaraborgsregionen, som klättrade två placeringar och hamnade på plats 11 på listan över Svergies 25 bästa logistiklägen 2022. Läget utsågs även till Årets Hållbarhetsläge 2022, bl a tack vare Julas framgångsrika satsningar på tågburet gods. Lägena längs E20 väntas också få ett uppsving när Europavägen nu byggs om till mötesfri motorväg hela sträckan Göteborg-Stockholm, ett projekt som pågår fram till 2026.

Mariestads kommun har under lång tid arbetat för att få företagsetableringar i verksamhetsområdet Sund, och etableringar av den här storleken får positiva effekter för kommunen genom arbetstillfällen och nya invånare.

– Vi köpte in den här tomten för ungefär 15 år sedan. Det är roligt att vi får den här stora etableringen efter lång tids arbete. Att XR vill etablera sig och utöka sin verksamhet här visar att vi är en geografiskt och logistiskt stark plats, kommenterar Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande.

Av Hilda Hultén