Ljusning för europeiska logistikfastigheter

augusti 12, 2013 Fastigheter , Forskning

Det ljusnar för logistikfastigheter i Europa enligt Prologis senaste kvartalsrapport om utvecklingen på den europeiska marknaden.

Framförallt är det i den sk Gyllene triangeln i nordvästra Tyskland och de södra delarna av Nederländerna som tillsammans med Lyon och Le Havre i Frankrike och Warszawa i Polen fått ett bättre uthyrningsläge. Totalt under det andra kvartalet hyrde bolaget ut 786 600 kvm på den europeiska marknaden varav 267 700 kvm var nya hyresavtal.

Trenden mot ök hyresnivåer som noterades första kvartalet – för första gången på 4 år – verkar hålla i sig. Philip Dunne, ansvarig för den europeiska verksamheten, skriver i ett pressmeddelande att många av Prologis kunder är fortsatt försiktiga p g a lågkonjunkturen i Europa. Trots detta upplever bolaget att det råder en stabil efterfrågan och under kvartalet har man lyckats få ett antal långfristiga hyresavtal med positiva hyresnivåer i hamn. Därtill har man också märkt ett ökat intresse från potentiella kunder.

I våras rapporterade Prologis att alla dess logistikfastigheter i Sverige på sammanlagt 354 000 kvm är fullt uthyrda. Norska Expert AS har ett längre kontrakt på det nybyggda lagret i Vaggeryd som lämnades tomt vid svenska Experts konkurs.

Prologis som äger, förvaltar och utvecklar logistik- och industrifastigheter, finns, förutom i Europa, även i Nord- och Sydamerika och i Asien. Totalt beräknar bolaget att det äger eller har investeringar i fastigheter och utvecklingsprojekt som omfattar drygt 52 miljoner kvm i 21 länder. Prologis kunder finns både inom tillverkningsindustri, detaljhandel, centrallager, transporter och tredjepartslogistik.
 


Läs mer