Green Cargo och PostNord gjorde största logistikaffären

april 5, 2012 Fastigheter , Logistik , Logistiklägen

Den svenska fastighetsmarknaden är het för utländska investerare visar en färsk rapport från Jones Lang LaSalle. Storstadsområdena dominerar transaktionsvolymerna och den största logistikfastighetsaffären gjorde Green Cargo och Post Nord.

De utländska investerarna fortsätter att visa mycket stort intresse för den svenska fastighetsmarknaden. Nettoinflödet av utländskt kapital, d.v.s. transaktionsvolymen för cross border-affärer där köparen är utländsk, uppgick till knappt 8 miljarder kronor, vilket utgör 30 procent av den totala transaktionsvolymen under kvartalet. Den största cross border-affären, och samtidigt även kvartalets största affär var amerikanska Carlyles förvärv av ett stort fastighetsbestånd i Nacka Strand från Vasakronan för närmare 3 miljarder kronor.
Återigen står våra tre storstadsområden för drygt 60 procent av den totala transaktionsvolymen, varav Stockholm ensamt nu står för 45 procent, vilket är mer än en fördubbling jämfört med ett år sedan då värdet av Stockholmstransaktionerna uppgick till cirka 5 miljarder kronor.
Kvartalets största affär i logistikfastigheter skedde då Green Cargo sålde ett fastighetsbestånd till PostNord för cirka 650 miljoner kronor.
Intresset för handelsfastigheter fortsätter att vara mycket starkt, även om ingen större transaktion skedde under det första kvartalet. Även om kreditgivningen bedöms vara fortsatt restriktiv, är Jones Lang LaSalles bedömning att 2012 kommer att karaktäriseras av en god aktivitet på fastighetsmarknaden.
 


Läs mer