Trumps seger hot mot världshandeln

november 9, 2016 Arbetsmarknad , Ekonomi , Inköp , Produktion
Trumps seger hot mot världshandeln
Cecilia Malmström 2009. Foto Wikimedia Commoms

– Det är ju inte direkt så att Trump har fört en frihandelsvänlig agenda, säger Cecilia Malmström till Ekot. Foto Wikimedia Commoms

Tidigt imorse stod det klart att Donald Trump tar hem segern i USAs presidentval. Valutgången kommer troligen att påverka den globala handeln negativt.

Nu står det klart att Donald Trump blir USAs nästa president. Valresultatet är ett tydligt tecken på den ökande protektionismen i internationell politik, en utveckling som framförallt drivs av stormakterna i syfte att skyddade inhemska marknaderna och minska utflyttningen av produktion och jobb från det egna landet.

Nu väntar med stor sannolikhet en kraftig begränsning av invandringen till USA, riktade tullar och avgiftshöjningar samt avveckling av viktiga handelsförhandlingar och avtal. Det mesta talar för att Donald Trumps ekonomiska politik kommer att påverka den globala handeln negativt.

Ökad protektionism gynnar inte världsekonomin, framför allt inte i ett läge där penningpolitiken i det närmaste är uttömd och finanspolitiken begränsas av hög offentlig skuldsättning. Införandet av ny lagstiftning i USA är vanligtvis en långsam process, men valresultatet väntas få även kortsiktiga konsekvenser för möjligheten till handel med USA.

Vad gäller det nya frihandelsavtalet, TTIP, mellan USA och EU så har utsikterna mörknat väsentligt för att få igenom en överenskommelse sedan valresultatet blev klart. Cecilia Malmström, EU-kommissionär och ansvarig för förhandlingarna med USA för EUs räkning, är besviken på resultatet. Men enligt henne är det för tidigt att sia om betydelsen för TTIP.

– Det är helt omöjligt att uttala sig om den saken i dag. Men det är ju inte direkt så att Trump har fört en frihandelsvänlig agenda, säger hon i en intervju med Ekot.

Cecilia Malmström menar att TTIP överhuvudtaget inte förekommit i den amerikanska debatten under valrörelsen.

– Man har pratat om andra frihandelsavtal, men inte om TTIP. Det har flugit under radarn.

För ett litet, exportberoende land som Sverige är fri handel med omvärlden avgörande för välfärden. Det är därför också viktigt för svenska företag att sätta sig in i hur valresultatet kan påverka deras möjligheter att göra affärer på den amerikanska marknaden, både på kort och lång sikt.

–   Frihandel är grunden för ökad sysselsättning och välfärd i världen. Nu är det viktigt att vi alla, på olika sätt, fortsätter arbeta för frihandelns positiva utveckling, kommenterar Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden med anledning av valresultatet.

Av Hilda Hultén


Läs mer