Siemens i Finspång följer Brexitdramat

oktober 15, 2018 Ekonomi , Logistik

Den 29 mars 2019 ska Storbritannien ha lämnat EU. Men blir det en hård eller mjuk Brexit ? På onsdag den 18 oktober träffas Storbritanniens och EU-ländernas ledare för ett kanske sista försök att få till ett ordnat utträde ur EU.

Storbritannien vill helst  ha nya, skräddarsydda lösningar och ingen gräns mellan Nordirland och republiken Irland. En lösning vore att containers och lastbilar scannas på färjorna från England till Nordirland.  Landet vill plocka russinen ur kakan och vägrar t ex acceptera fri rörlighet av arbetskraft med EU. Regerande Tories är splittrade kring hård eller mjuk Brexit och i slutet av veckan väntas en stor demonstration i London för en ny folkomröstning. Med dagens opinionsläge skulle en sådan ge ett ja till EU-medlemskap. 

Övertygad om hård Brexit

För svensk industri är Storbritannien en av de viktigaste marknaderna både för export och import. Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång där ca 2600 anställda tillverkar gasturbiner som exporteras till 110 länder är ett av de företag som påverkas av Brexit.

– 20 procent av vårt material importeras från UK. Från nästa år blir det nya tullar på den importen, det sa Björn Landquist, Special Shipping Agent vid en konferens med logistiknätverket Logistikia i Finspång.

– Jag är övertygad om att det blir en hård Brexit, säger han.

En hård Brexit skulle innebära en fördyring av både import och export. Siemens har dock ett tillverkande bolag i Storbritannien som i någon mån kan mildra effekten av en hård Brexit. 

Svårt förutsäga Trump-effekten

Effekterna av Trumps handelspolitik är ännu svåra att överblicka. Men både i Siemens och övrig svensk tillverkningsindustri finns en lättnad efter USAs nya frihandelsavtal med Kanada. En effekt av Trumps politik drabbar dock Siemens i Finspång redan den 4 november. Efter detta datum kan inga produkter exporteras till Iran, som Trumps USA bojkottar; ett land som tidvis har varit en betydande marknad för Siemens i Finspång.

Av Gösta Hultén

 


Läs mer