De bygger 36 000 kvm i Eskilstuna

juni 22, 2022 Ekonomi , Fastigheter , Lager , Logistiklägen
De bygger 36 000 kvm i Eskilstuna

Nystartade logistikutvecklaren Nordsten och kapitalförvaltaren Blackrock ska bygga 36 000 kvm i Svista, Eskilstuna, där bolagen köpt mark av Kilenkrysset. Spekulationsbygget ska stå klart 2023.

Anton Friling och Thorsten Slytå från Blackrock, Jan Persson och Andreas Lenander från Kilenkrysset och Christoffer och Jonathan Bööj från Nordsten. Foto Kilenkrysset

Nyligen sålde Kilenkrysset en stor markportfölj till Panattoni för 3,1 miljarder SEK. Nu fortsätter bolaget säljyran med att avyttra Grönsta 1:34, en 72 000 kvm stor detaljplanerad logistiktomt i Svista i Eskilstuna kommun. Marken ligger granne med H&Ms centrallager på orten och i anslutning till E20.

Köparen är nystartade logistikutvecklaren Nordsten Development, som genom dotterbolaget och logistikplattformen Talaria Development ska utveckla en generisk logistikanläggning på 36 000 kvm för kapitalförvaltaren Blackrock Real Assets räkning. Fastigheten har förvärvats i en off-market-affär genom en bolagstransaktion.

– Det är med glädje som vi har genomfört affären med Blackrock och Nordsten. Fastigheten ligger i ett område i Eskilstuna som har helt rätt placering för en ny logistikanläggning. På området har redan en av Nordens största klädkedjor etablerat sin logistikanläggning, vilket visar hur attraktivt det logistiska läget är, säger Jan Persson, vd, ägare och styrelseordförande Kilenkrysset, som berättade om bolagets framtidsplaner i en intervju med Dagens Logistik förra veckan.

Bygger ny logistikportfölj

Bygget påbörjas omgående och anläggningen beräknas vara klar och tillgänglig för hyresgäster under tredje kvartalet 2023.

– Eskilstuna är ett av Sveriges mest attraktiva logistiklägen, strategiskt placerat nära Stockholm. Detta markerar vårt första förvärv av logistik i Norden och starten på uppbyggnaden av en större logistikportfölj i regionen, säger Thorsten Slytå på Blackrock.

Thorsten Slytå. Foto Blackrock

Detta markerar vårt första förvärv av logistik i Norden och starten på uppbyggnaden av en större logistikportfölj i regionen

Thorsten Slytå har tidigare varit Nordenchef på M&G Real Estate och kommer senast från rollen som ansvarig för Barings i Norden, där han under åren 2020–2021 handlat logistikfastigheter för cirka 5,2 miljarder kronor för Barings räkning. Han anslöt som ny head of Nordic Real Estate vid Blackrock i december, där planen alltså är att bygga upp en Nordisk logistikportfölj för den amerikanska fondförvaltarens räkning.

– Vi ser nu fram emot att tillsammans med Nordsten Development utveckla denna logistikfastighet med flera viktiga hållbarhetsfunktioner som solpaneler, högeffektivt klimatskal, BREEAM-certifiering och andra hållbara och effektiva byggnadslösningar, kommenterar Thorsten Slytå.

Fokus på stort och generiskt

Nordsten Development grundades våren 2021 av bröderna Christoffer och Jonathan Bööj. Christoffer Bööj har lång bakgrund som affärsutvecklare inom logistikfastigheter från bland annat Logistic Contractor, Goldbeck och Catena. Jonathan Bööj är logistiker i grunden och har bakgrund från bland annat Svenska Orientlinjen och Cellmark.

– Vi har länge velat göra något ihop och tycker att vi har en perfekt kombination av erfarenheter för logistikfastighetsutveckling. Tanken är att vi ska bli en renodlad utvecklare med fokus på stora, generiska logistikfastigheter där vi maximerar markanvändningen och skapar fastigheter som har högsta kvalitet och är optimerade ur ett logistik- och investerarperspektiv, förklarar Christoffer Bööj, styrelseordförande för Nordsten Development.

Christoffer Bööj. Foto Nordsten Development

Vi ska bli en renodlad utvecklare med fokus på stora, generiska logistikfastigheter

Projektet ihop med Blackrock i Eskilstuna blir Nordsten Developments andra affär sedan starten. Tidigare i våras blev det även klart att man kommer att vara utvecklingspartner åt Genesta i det 80 000 kvm stora spekulationsbygge som bolaget gör i Enköping tillsammans med Logistic Contractor.

– Vi har ägnat starten åt att hitta vår nisch inom logistikfastigheter och att säkra utvecklingsmark. Dessa två projekt ger ett gott tillskott till marknaden med totalt 116 000 kvm som ska stå klara under 2023, säger Christoffer Bööj.

Byggena i både Enköping och Eskilstuna kommer att ske på spekulation, något han tycker att marknaden behöver:

– Vakansgraden i Sverige är väldigt låg och det har låst marknaden under flera år. Jag tror att inte minst TPL-branschen behöver ett tillskott av moderna, generiska logistikfastigheter som hjälper branschen att utvecklas på ett bra sätt framåt. TPL-aktörerna sitter ofta med kortare kontrakt och har en annan tidshorisont än vad fastighetsbranschen har , säger Christoffer Bööj.

Advokatfirman Allié har varit Nordsten Developments rådgivare och Linklaters, KPMG och Afry har varit Blackrocks rådgivare i affären. Advokatfirman Glimstedt har bistått Kilenkrysset med legal rådgivning genom hela transaktionen, med delägaren och advokaten Frida Gullstrand som ansvarig för Glimstedts team.

Av Hilda Hultén