Ny mjukvara “röntgar” inköpsprocessen

november 13, 2017 Ekonomi , Inköp , IT/Teknik

En ny process mining-programvara frpn tyska Celonis gör det möjligt för företag att skanna sina SAP-baserade affärsprocesser, till exempel inom inköp, för att kunna skapa bättre och effektivare processer.

Celonis nya programvara analyserar rådata från SAP-transaktions- eller händelseloggarna, och använder datavisningsverktyg för att visa data i grafiska format. På så vis kan användarna se när uppgifter utförs, hur länge de körs, hur bra de presterar, och var i processen som det krävs manuell handpåläggning för att slutföra samma process.

– Process Mining handlar om att automatiskt se affärsprocessen som den är från de data som en organisation genererar – det är som en röntgen – eller MR-maskin för ditt företag. Många av våra användare upplever det som smått fantastiskt att så här tydligt kunna se var de svagaste länkarna finns, vad det kostar dig och vilka processer som är mest tidsödande, kommenterar Bastian Nominacher, vice-VD och en av grundarna av det München-baserade programvaruföretaget.

Process Mining på SAP eller andra ERP-system gör att du kan se och förstå vad som händer med processer som körs på systemet. Detta gör det möjligt för företag att identifiera svaga processer, se var det finns avvikelser och korrigera brutna processer.

Ett vanligt problem är att det tar tid och resurser för att identifiera och lösa ett problem i någon av företagets processer, som till exempel inköp. Och när företaget väl har åtgärdat ett problem och infört nya processer så uppstår nya problem med resultatet att många upplever det som att man måste uppfinna hjulet en gång till och analysera igen och igen.

Telekom-bolaget Vodafone implementerade Celonis programvara och införde en dataanalys med det yttersta målet att analysera sina leverantörkedjeprocesser för att på så sätt kunna skapa den perfekta inköpsordern. Med samma tillvägagångssätt som en doktor, ansvarade analysteamet inte bara för en köranalys, utan ansvarade också för transformationen genom att mottagen data och insikten från data. Det i sin tur resulterade i föreslagna lösningar för att lösa problemen, som sedan skickades ut till de olika globala processägarna. När alla rekommendationer så var godkända implementerade man omvandlingen.

– För Vodafone innebar det att man ganska snabbt fick hela 85 procent av inköpsordrarna att bli helt rätt. Samtidigt som man kunde nöjt kunde konstatera att kostnaden för att producera en inköpsorder hade minskat med 11 procent. Det innebar att man sparade en hel del pengar, avslutar Bastian Nominacher.


Läs mer