Logent köps av Adelis

november 12, 2013 Ekonomi , IT/Teknik , Logistik

Adelis köper Logent AB, från bolagets två grundare och IKEA Investments AB. Företagsledningen följer med i köpet och transaktionen förväntas slutföras under slutet av november 2013.

Adelis Equity Partners Fund I AB (“Adelis”) och Logent ABs (”Logent”) företagsledning har tecknat avtal om att tillsammans förvärva Logent, den ledande leverantören av integrerade on-site logistiktjänster i Sverige och Norge, från bolagets två grundare och Inter IKEA Investments AB.

Logent grundades i Stockholm 2006 genom en sammanslagning av två konsultorganisationer och har de senaste fem åren haft en försäljningstillväxt på cirka 60% per år, både organiskt och genom strategiska förvärv. Logent har idag ett brett nätverk av on-site lösningar i Sverige och Norge och sysselsätter totalt ca 3500 personer. Bolaget är verksamt inom fem affärsområden och har ett brett tjänsteerbjudande inom logistiktjänster såsom site-lösningar, bemanning, konsulter, tullhantering och freight management samt hamn- och kombiterminaler. Logents omsättning för 2013 förväntas uppgå till omkring SEK 1,3 miljarder.

– Vi är mycket imponerade av Logents utveckling sedan det grundades av Lars-Göran Ahlberger och Peter Fräjdin. Bolaget har ett unikt kunderbjudande, en imponerande kundbas och en enastående plattform för tillväxt, kommenterar Jan Åkesson, co-managing partner i Adelis.

Adelis grundades 2012 och Logent är fondens första förvärv. Att ett riskkapitalbolag väljer att investera i logistik hör till ovanligheterna.

– Men vi är inriktade på medelstora tjänsteföretag och inom denna sektor är Logent ett intressant företag, säger Adalbjörn Stefansson, ansvarig för investors relations inom Adelis.

– Jag ser fram emot ett nära samarbete med Adelis för att förverkliga våra tillväxtplaner. Deras erfarenhet från tidigare investeringar inom tjänstebolag och i logistiksektorn i kombination med starka finansiella resurser möjliggör för oss som bolag att ta nästa steg, kommenterar Michael Arvidsson, vd för Logent AB.

I samband med förvärvet kommer Mats Jönsson att väljas till styrelseordförande i bolaget. Han har en bakgrund inom tjänsteföretag bl a som vd för Coor Service Management.

Transaktionen förväntas slutföras under slutet av november 2013.

Adelis nuvarande fond är på 3,7 miljarder kronor och har sin hemvist i Sverige.

Logent är en logistikpartner aktiv inom följande områden: Site, Entreprenad och Bemanning, Konsulter, Hamn- och Kombiterminaler, Tull och Freight Management, Utbildning och 4PL/Branschlösningar.
 


Läs mer