Artikel ur Intelligent Logistik nummer 4 2020
Den ökande e-handeln driver på logistikytbehovet, och i Europa behövs fem miljoner extra lagerytor till 2024 bara på grund av pandemin. I Sverige finns drygt 700 000 kvm logistik i orderböckerna för 2021, där Norrköping har fyra byggen på sammanlagt 200 000 kvm på gång. “Det är många förfrågningar ute, så det kan bli ytterligare ett par hundra tusen kvadratmeter nästa år” säger logistikfastighetsexperten Linda Persson.
Behovet av logistikytor bara växer och tillväxten har fått en extra skjuts på grund av Corona. Enligt Prologis har pandemin gjort att prognosen för e-handelns tillväxt i Europa skrivits upp med 2.5 procentenheter till 2024, från 15 procent till en e-handelspenetration på 17,5. Med ökad e-handel behövs också mer logistikytor.
– I praktiken innebär detta att ytterligare fem miljoner kvadratmeter extra logistikytor kommer att behöva byggas i Europa fram till 2024, enbart på grund av pandemins påverkan, sa Prologis forskningschef Dirk Sosef vid ett webinarium i oktober.
Framförallt kommer yttillväxten att ske inom regional logistik, utbyggd närdistribution och omnikanalhandel, enligt Prologis.
Fem miljoner kvadratmeter extra logistikytor kommer att behöva byggas i Europa fram till 2024, enbart på grund av pandemins påverkan
2021 svenskt byggrekordår
I Sverige märks det ökade behovet av logistikytor. Enligt Intelligent Logistiks statistik kommer totalt omkring 25 storlager på sammanlagt drygt 700 000 kvm att byggas under 2021, vilket är ett historiskt rekord. Även för 2022 syns redan omkring 500 000 kvm i orderböckerna, där Axfoods och Coops nya jättelager på 126 000 respektive 110 000 kvm drar upp volymen.
– Det byggs otroligt mycket just nu. Det är också en hel del förfrågningar med tajt tidplan ute och snurrar just nu, så jag tror att det kan tillkomma ett par hundra tusen kvadratmeter lager under 2021, säger Linda Persson, logistikfastighetsrådgivare på Bockasjö och New Location.
Mest byggs det i Norrköping 2021, som får fyra nya storlager under året, där Postnord TPLs nya Bauhaus-lager på 70 000 kvm och Rustas utbyggnad på 69 000 kvm blir årets två största logistiketableringar. Även Martin & Servera och Almroths planerar nybyggen i Norrköping 2021, på vardera 30 000 kvm.
Stark efterfrågan på logistik
Logistik har på kort tid blivit ett av de hetaste fastighetssegmenten att investera i, och kapital riktat mot logistikfastigheter fortsätter att öka. Enligt Peter Wiman, analyschef på Savills i Sverige, så har avkastningskraven varit stabila trots det osäkra ekonomiska läget:
– Logistikfastigheter är väldigt populärt, och många av de större utländska institutionerna och fonderna har kapital allokerat mot logistik. När så mycket kapital kommer in i en
bransch så skapas en kraftig konkurrenssituation, vilket kan påverka priserna.
I Sverige har priset på logistikfastigheter ökat rejält de senaste åren. Logistikyielderna,
alltså direktavkastningskraven för logistikfastigheter, har sjunkit från omkring 7–9 procent för cirka tio år sedan till under fem procent i dagsläget.
Svensk logistik är fortfarande billig jämfört med andra, större marknader i Europa. I London ryktas det om affärer med yielder på under tre procent just nu
– Men svensk logistik är fortfarande billig jämfört med andra, större marknader i Europa. I London ryktas det om affärer med yielder på under tre procent just nu, och många andra marknader ligger mellan tre och fyra procent, berättar Peter Wiman.
av Hilda Hultén