“Containerrederier står inför marknadskollaps”

april 4, 2023 Ekonomi , Sjöfart

Containerrederier kör fortfarande på tidigare ingångna lukrativa långtidskontrakt. Men kontrakt på mycket lägre nivåer kommer.

Under covid-19 var containerfrakter mycket dyra. Det har ändrat sig under det senaste året, det rapporterar norska E24.

Först sjönk priserna på korta kontrakt. Sedan började även priserna på längre kontrakt falla. I prisindex för längre kontrakt verkar nivån dock totalt sett fortfarande hög.

Patrik Berglund, vd för det norska analysbolaget Xeneta, anser att det kan ge en missvisande bild av situationen på marknaden.

Ny dramatisk bild

Han menar att det är bra att titta både på gamla och på nya långtidskontrakt för att få en bild av vad rederierna tjänar i dag och hur de kommer att klara sig ekonomiskt.

– Men bilden blir mer dramatisk om man bara tittar på nya kontrakt, det målar upp en betydligt dystrare bild än om man tar med till exempel nuvarande kontrakt som har ett halvår kvar”, säger Patrik BerglundFlera containerrederier har presenterat starka resultat på grund av tidigare kontrakt som fortfarande gäller, men när de ska förnyas tror Patrik Berglund att det blir tunga förhandlingar.

Samtidigt kommer nu fler containerfartyg finnas på marknaden efter orderboomen 2021.

Patrik Berglund säger att kunder som Xeneta samarbetar med varnar för att en mycket lägre volym i framtiden kommer transporteras med container till sjöss.

– Maersk är aggressiva med att ta bort kapacitet från marknaden, men de andra är inte lika proaktiva. Då undergräver de marknaden, säger han till E24. Han tycker att det är ett mysterium att det är så få rederier som tar bort kapacitet och tycker att de borde ha gjort det mycket tidigare.
“De har hela tiden varit för långsamma”, avslutar Patrik Berglund..