Växande e-handel ger nya jobb i Värmland

februari 12, 2015 E-handel , Ekonomi , IT/Teknik

Tack vare e-handelns starka tillväxt ser IT-företaget Askås i Säffle en ljus framtid. Under 2014 fick företaget flera nya kunder i både Sverige och Norge och nu ska personalstyrkan ökas med ytterligare 20 procent. 

E-handeln uppvisar fortsatt stark tillväxt både i Sverige och internationellt under 2014. Detsamma gäller företagen som levererar produkter och tjänster inom e-handel. En rutinerad aktör är Askås, med säte i värmländska Säffle, som fortsätter att visa stark tillväxt såväl ekonomiskt som vad gäller antalet anställda. Företaget summerade 2014 med en rejäl ökning av personalstyrkan och rivstartar nu 2015 genom att söka personal för en ökning på ytterligare 20 %. I en lokal arbetsmarknadsregion som uppvisar de klassiska problemen med hög ungdomsarbetslöshet och vacklande industrier utgör Askås ett positivt undantag och ett kul exempel på kraften i de svenska innovativa webbföretagen.

Askås är ett rutinerat IT-företagen med inriktning mot e-handel på den svenska marknaden. Sedan slutet av 90-talet har företaget utvecklat och levererat system och tjänster till e-handlare i varierande storlek. Företaget har under flera år haft stabil tillväxt och bl a utsetts till Gasellföretag och Superföretag. Efter ett mycket framgångsrikt 2014 ser man nu fram emot ett ännu intressantare 2015.

– När vi summerar förra året är det svårt att inte ha ett brett leende på läpparna” kommenterar vd Jonas Askås.

– 2014 var ett bra år för oss med många nya och spännande kunder samt massor av utvecklande och givande projekt med våra duktiga e-handlare runt om i Sverige och Norge.

För att möta efterfrågan har Askås anställt ett antal nya medarbetare och öppnat lokalkontor i Karlstad under 2014.

– Vi har också etablerat ett nytt affärsområde med fokus på analys, rådgivning och optimering. Vi vågar utlova ett minst lika händelserikt 2015.

E-handelsbranschen kan fortfarande betraktas som relativt ung och i fortsatt stark tillväxt. Den årliga ökningen av e-handeln ligger på runt 15 % men utgör fortfarande bara ca 6 % av detaljhandeln. Branschen visar trots stark tillväxt tecken på en begynnande mognad där vissa linjer börjar bli tydliga. Exempelvis så har de stora, nationella och internationella, aktörernas intåg på e-handelsmarknaden varit tydlig de senaste åren, vilket förstås påverkar.

Tuffare konkurrens från de stora

– Det är idag utan tvekan tuffare att vara en liten detaljist på marknaden och konkurrera om samma kunder med samma erbjudande som en stor multinationell handelskedja som har helt andra förutsättningar vad gäller marknadsföring, prispress och skalfördelar.

Med detta följer också ett avsevärt tydligare helhetstänk där de mest framgångsrika aktörerna idag skapar en integrerad shoppingupplevelse där fysisk handel och e-handel från såväl datorer, läsplattor och mobiltelefoner går hand i hand för att tillgodose kundernas allt högre krav på service, bekvämlighet och tillgänglighet.

– Det är ingen enkel utmaning att bedriva e-handel idag. Det är en komplex värdekedja som hela tiden behöver optimeras för att hänga med i konkurrensen. Det är sannerligen inget självspelande piano utan den som jobbar hårdast och smartast vinner och det krävs ett avsevärt humankapital och skarpa verktyg i alla led. En av anledningarna till att vi lyckats så bra som leverantör är att vi har den insikten framför oss i allt vi levererar till våra kunder, menar Jonas Askås.

– Genom att skapa förutsättningar för våra kunders framgång så kan vi själva bli framgångsrika.