Svenskar vill handla lokalt – även på nätet

maj 4, 2016 E-handel , Miljö/CSR , Produktion
Svenskar vill handla lokalt – även på nätet

 

Konsumenterna vill ha närproducerade produkter, men finns de inte på nätet är risken stor att kunden går någon annanstans. Foto SLA

Konsumenterna vill ha närproducerade produkter, men finns de inte på nätet är risken stor att kunden ändå handlar någon annanstans. Foto SLA

E-handeln i Sverige spås öka med hela 16 procent under 2016, enligt HUI Reserach. Så de som saknar en digital försäljningsstrategi går miste om försäljning, även lokalt.

Ökningen på 16 procent motsvarar drygt 30 procent av den totala tillväxten i handeln under året, enligt HUI Research. Allt fler vill ta del av kakan och medan butikskedjorna fortsatt satsar på försäljning i flera kanaler går de som saknar en digital försäljningsstrategi miste om försäljning.

Synas i alla kanaler
Fler kanaler ger mer försäljning och att möta kunden på samma sätt oavsett om det är från en mobil eller i en fysisk butik är idag en nödvändighet. Hela 80 procent använder Google före sitt köp och om man inte syns där kunden söker, går man inte bara miste om all e-handel utan även en stor del av den lokala handeln. Svenskar är nämligen benägna att handla lokalt även på nätet.

Fördelar för små handlare
Men är det då bara större aktörer som kan möta kunderna i flera kanaler och erbjuda en sömlös köpprocess med omnikanal (även kallat omnichannel)? Nej, självklart inte. Fördelen med att vara en mindre handlare är att det går fortare att genomföra en digital strategi och det är ofta färre system som behöver prata med varandra. Man kommer långt med en e-handel kopplad till ett kassaregister då den största vinningen ligger i att kunna visa samma lagersaldo och priser för kunden, även om de påbörjar sin köpprocess i en kanal och avslutar den i en annan.

Returer och system
För mindre handlare är det också enklare att utnyttja samspelet mellan kanalerna och göra det enklare än någonsin att som kund återvända, hämta eller returnera produkter. För en stor handlare kan en returprocess innefattande olika kanaler vara full med utmaningar, medan en mindre handlare kan hantera det mycket lättare.
Men är det då inte väldigt dyrt att koppla ihop tekniken? Färre system och enklare processer gör att det inte krävs några stora IT-investeringar. Med e-handel, kassaregister och bokföring samlat på ett ställe hanteras order, kundregister, produkter, priser och dagsavslut för alla försäljningskanaler i samma system. Och visst är det en vinning i sig att slippa dubbelarbete i flera system.

Låt kunderna välja kanal
Ytterligare en fördel är att en mindre aktör ofta känner sin kundkrets väl och vet i vilka kanaler de rör sig. Satsa på att vara synlig i just de sociala medierna och kunderna kommer säkerligen att bidra med marknadsföringen i form av delningar, bilder och omdömen. Koppla dessa till webbutiken och låt kunderna sömlöst förflytta sig mellan kanalerna. Och glöm inte att konsumenter som rör sig i flera kanaler spenderar mer pengar än singelkanalkonsumenter.Läs mer