Svensk logistik-startup vann tyskt pris

februari 21, 2019 E-handel , Logistik
Svensk logistik-startup vann tyskt pris

Prime Penguins grundare Joakim von Oldenskiöld och Mikael Johansson vann pris för bästa logistiklösning i E-Commerce Germany Awards i tisdags. Foto: Prime Penguin

Svenska startup-företaget Prime Penguin vill hjälpa e-handlare att outsourca sin logistik på ett enkelt sätt – men utan att förlora kontrollen. Molnlösningen, som lanserades i augusti 2018, vann pris för bästa lösning inom logistik vid E-Commerce Germany Awards i Berlin i februari.

Prime Penguin är en ny, molnbaserad plattform för outsourcing av e-handelslogistik – fast med full digital kontroll.

– Vi hjälper e-handlare att hitta en logistikpartner på ett enkelt sätt, och samtidigt ha full kontroll över sin logistik digitalt, berättar Joakim von Oldenskiöld, som grundat bolaget tillsammans med Mikael Johansson.

Lösningen bygger på att Prime Penguin kopplar upp sig mot dels olika tredjepartslogistiker som söker nya kunduppdrag, och dels mot de stora, globala e-handelsplattformarna, som Magento, Shopify och Woocommerce. Prime Penguin gör en anslutning med APIer till lagerhanteringsystemet hos olika TPL-partners, därefter kan e-handlare, som använder någon av de etablerade plattformarna, koppla upp sig via tjänsten och därigenom ordna med en TPL-lösning.

Både Joakim von Oldenskiöld och Mikael Johansson är ekonomer i grunden och idén till Prime Penguin föddes för några år sedan. Joakim hade bedrivit e-handel vid sidan av universitetsstudierna, och Mikael har tidigare jobbat inom logistikfastigheter.

– Logistik är en stor kostnad för e-handlare och TPL-verksamheten kan vara ganska svårbegriplig. Vi upplevde att det fanns ett behov av att förenkla processen för att skaffa en logistikpartner, men samtidigt behålla kontroll så att lagret inte blir en “svart låda” säger Joakim von Oldenskiöld.

Lagret i fickan

Enligt honom kan det vara svårt för e-handlare att hitta en TPL-partner, inte minst om man är en liten aktör eller vill ha ett lager på en ny marknad. Det kan också vara svårt att behålla kontrollen över lagret när man lägger ut driften på tredje part. I tjänsten, som tar några minuter att koppla upp sig mot, kan e-handlaren se allt från lagernivåer och antal utnyttjade pall- och hyllplatser till returflöden och orderstatus i realtid.

– Det är en “plug and play”-tjänst där du får tillgång till ditt lager digitalt, vi säger att man har lagret i fickan snarare än att ha nyckeln till ett fysiskt lager dit man behöver åka för att få kontroll. Det passar e-handlare som generellt är väldigt digitalt mogna – de flesta föredrar att ha digital kontroll över sin verksamhet.

Växer internationellt

Bolaget grundades 2016 och trots att tjänsten bara har funnits på marknaden i drygt ett halvår så har Prime Penguin redan fyllt behovet av TPL-lösningar i Sverige – med tre TPL-partners som de av affärsskäl inte kan nämna namnen på.

– Det är stora, etablerade TPL-aktörer, tillsammans har de över 100 000 kvm lagerytor där e-handlare kan hyra in sig.

E-handlarna som använder systemet idag är både svenska och utländska aktörer och ambitionen är att Prime Penguin ska bli en global tjänst för att outsourca sin logistik.

– Vi växer väldigt fort nu och har avtal på gång med TPL-aktörer i bland annat Tyskland. Det har varit ett jätteintresse från TPL-branschen och gensvaret från e-handlarna är också fantastiskt bra.

Bland användarna finns företag som Swaggin tails, Gardenstore och Chillbean. Systemet är tänkt främst för e-handlare med en omsättning på mellan 20 och 200 miljoner.

– Vi välkomnar såklart även större och mindre e-handlare. Tredjepartslogistiker är inte alltid så intresserade av mindre kunder, men tjänsten förenklar och sänker tröskeln för att få till ett samarbete.

Potentiell miljövinst

För e-handlare med global verksamhet finns det flera nyttor med att ha lager på flera marknader, menar Joakim von Oldenskiöld.

– Om en e-handlare till exempel säljer mycket i New York, så är det ju betydligt bättre att man har ett lager där för de produkter som säljer bäst, som man kan skicka dit i batcher med båt istället för att varje order ska flygas dit styckvis. Både miljömässigt och ekonomiskt är det smart med lokala lager, dessutom blir leveranstiden kortare.  

Även internationella branschexperter tycks tro på tjänsten – vid E-Commerce Germany Awards 2019 i Berlin den 19 februari så fick Prime Penguin ta emot första pris för bästa lösning inom logistik. Syftet med utmärkelsen är att identifiera de mest lovande företagen och innovationerna som tillhandahåller lösningar på verkliga problem inom e-handeln. Juryn bestod av 18 internationella e-handelsexperter från företag som Zalando, Kayak och Nestlé, och totalt var över 350 bolag nominerade i samtliga kategorier.

– Vi fick flest röster i vår kategori och i finalen gav juryn oss första pris. Det är otroligt kul att få det erkännandet.

Text Hilda Hultén