Stort lyft för e-handel med mat 2017

februari 7, 2018 E-handel , Ekonomi , Logistik

E-handeln av matvaror fortsätter att öka. Andelen som någon gång köpt livsmedel på nätet ökade från 28,6 procent till 50,2 procent 2017, rapporterar tidningen Market. 

– Vartannat hushåll köpte alltså lösplock eller matkassar online minst en gång förra året, säger undersökningsföretaget GFK:s analytiker Bo Engström till Market.

3000 privathushålls inköp av dagligvaror visar att e-handelsintresset har undersökts. Mest e-handel skedde sista kvartalet 2017 och det som driver e-handeln är lösplocket, matkassarna står relativt still.

Market har talat med Tobias Rönnberg på HUI som bedömer att en fortsatt hög tillväxt för e-handeln med dagligvaror ”medför en stor risk för externa handelsområden med stormarknader som ankarhyresgäster”.

Där kan trafikströmmarna avta kraftigt om konsumenterna väljer att göra veckohandlingarna på nätet i större utsträckning. Jag tror dock inte att det har någon mätbar effekt på kort sikt. Marknadsandelarna för näthandel med mat fortfarande är på en mycket låg nivå, sa han.

 

 

 


Läs mer