Rusta köper upp finsk lågpriskedja

maj 3, 2018 E-handel , Lager , Logistik
Rusta köper upp finsk lågpriskedja

Rustas vd Göran Westerberg. Foto: Rusta.

Rusta köper den finska lågpriskoncernen Hong Kong. Genom förvärvet får Rusta möjlighet till direktinköp i bland annat Asien.

Rusta har en av Nordens mest moderna logistikkedjor och Hong Kong har gedigen kunskap om den finska marknaden. Genom förvärvet kopplar Rusta sin leverantörskedja till Hong Kong som därigenom får tillgång till Rustas centrallager, något som ger möjlighet till direktinköp i bland annat Asien. Bengt-Olov Forsell, en av grundarna och styrelseordförande för Rusta kommenterar:

– Jag ser betydande potentialer i förvärvet. Rusta och Hong Kong har en likartad affärsfilosofi och kompletterande geografisk täckning, liksom ett likartat produktsortiment som kommer generera större volymer. Jag känner därför stor tillförsikt att vi tillsammans ska kunna skapa något riktigt bra och bli en ännu tyngre aktör på den nordiska detaljhandelsmarknaden.

Rusta har de senaste åren expanderat i snabb takt och finns i dag på fyra marknader: Sverige, Norge, Tyskland – och nu även Finland I slutet av 2014 öppnades ett varuhus i Norge, som blev Rustas första utanför Sverige. På något mer än tre år har Rusta öppnat 22 varuhus i Norge. 2017 gjorde Rusta entré på den tyska marknaden, där företaget i dag har två varuhus samt planer på att öppna ytterligare tre under verksamhetsåret 2018.

– Genom förvärvet av Hong Kong kommer vår storlek och snabba volymtillväxt göra oss ännu mer konkurrenskraftiga. Det innebär att vi har bättre förutsättningar än någonsin att erbjuda Rustas kunder god kvalitet till riktigt låga priser, avslutar Göran Westerberg.

Den finska Hong Kong-koncernen är liksom Rusta verksamt inom den breda lågprishandeln för hem- och fritidsprodukter. Hong Kong har 24 varuhus, viss egen e-handel och omsätter totalt cirka en miljard kronor. Förvärvet innebär att Rusta kontrollerar 100 procent av aktierna i Hong Kong. Genom köpet väntas Rusta-koncernen nå över 150 varuhus, 3 000 anställda och en omsättning på närmare sju miljarder kronor under det kommande verksamhetsåret.

Med förvärvet har Rusta nu 140 varuhus på den svenska, Finska, norska och tyska marknaden.


Läs mer