Omni hotar detaljhandlarnas lönsamhet

februari 26, 2016 E-handel , Ekonomi , Logistik

75 % av detaljhandlarna driver fortfarande den fysiska butiken separat från onlinebutiken, visar en färsk, global vd-enkät.  Bristande samordning ger ökade kostnader som hotar lönsamheten i detaljhandeln.

JDA och PwC har för tredje året i följd utfört en global undersökning bland fler än 300 vdar för detaljhandels- och konsumentvaruföretag. I årets undersökning uppger 75 % av de svarande att de fortfarande styr sina fysiska butiker och onlinebutiker separat från varandra. Detta påverkar lönsamheten negativt och försämrar chansen att skapa en sömlös upplevelse för konsumenterna. Dessa resultat uppmärksammas i undersökningen CEO Viewpoint 2016: The Journey to Profitable Omni-Channel Commerce som precis släppts.

De företag som hanterar sina fysiska butiker och onlinebutiker som en enhet utan silos, uppvisar en starkare tro på tillväxt i både intäkter (59% vs 48% i genomsnitt) och förväntad vinst (63% vs. 43%) jämfört med övriga. Dessa företag har även skapat konkurrensfördelar tack vare lägre kostnader och ökade investeringar i kundanpassade tjänster.

Omnikanal-kostnader hotar lönsamheten

Mer än två tredjedelar (68 %) av de tillfrågade vdarna anser att deras kostnader för att lyckas med omnikanal ökar. 69 % av de tillfrågade svarade att deras högsta kostnad för omnikanal var att frakta varor från lager direkt till konsument. Detta följdes av att hantera returer (63 %) och att frakta till affärer för uthämtning (59 procent).

Undersökningen indikerar att företag skapa en konkurrensfördel genom att ta bort silos runt omnikanal-processer kan. För att hantera de ökade kostnaderna för omnikanal planerar de tillfrågade bl a att höja minsta ordervärdet för fri frakt och fri Click & Collect, men även att öka kostnaderna för hemleverans.

Att låta kunderna betala för ökade kostnader kan dock göra att kunderna överger företagen. Förra årets JDA Customer Pulse report uppmärksammade att kostnaden fortfarande är den viktigaste faktorn när konsumenter beställer någonting online.

– Att kunna genomföra en omnikanalstrategi som möter kunders efterfrågan, på ett lönsamt sätt är fortfarande en stor utmaning för detaljhandeln, kommenterar Lee Gill, group vice president för globala handelsstrategier på JDA.

Onlinehandeln visar fortsatt stark tillväxt och utgör en allt större andel av företagens totala försäljning.

– Detta kan få negativa effekter på lönsamheten på grund av de extra kostnaderna för att fullfölja kundordrar från början till slut, säger Lee Gill.

I takt med att detaljhandelsföretagen erbjuder billigare alternativ till hemleverans har kostnadsfri Click & Collect blivit allt mer populärt, menar han.

– Att börja ta betalt för denna tjänst nu är såklart riskfyllt. Företagen måste fokusera på att bli lönsamma, vilket kommer kräva investeringar i supply chain och teknik för att skapa en modell med låga kostnader som samtidigt genererar nöjda kunder.

Enligt Lee Gill leder Amazon utvecklingen inom detta idag.

– Troligtvis kommer detta bli det viktigaste konkurrensmedlet för detaljhandelsföretag de kommande åren.

Click & Collect ökar på tillväxtmarknaderna

Undersökningen visar även att de detaljhandelsföretag som vill konkurrera på den globala marknaden (i ex. Mexico och Kina) inser att de måste kunna erbjuda ett större antal leveransalternativ till sina kunder för att kunna konkurrera med företag som redan gör detta på dessa marknader. Under de kommande 12 månaderna väntas 60 % av detaljhandelsföretagen på tillväxtmarknaderna erbjuda eller planera att erbjuda in-store Click & Collect-tjänster, 46 % väntas erbjuda Click & Collect-tjänster inom kollektivtrafik och offentliga miljöer och 42 % via tredjepartsdetaljhandelsföretag.

Leveranser största investeringsposten

Slutligen visar undersökningen att detaljhandelsföretagen investerar i det som kostar dem mest och potentiellt påverkar lönsamheten, nämligen order- och leveransalternativ. De tillfrågade i undersökningen använde i snitt 26 % av sitt investerade kapital på samording av leveranser för att möta behoven 2016.

Slutligen, att förstå och analysera kunddata är en av de saker som kommer vara nödvändigt för att lyckas med omnikanal under 2016 och framåt.

–       Att förstå kundernas beteende och shoppingmönster via sociala medier och analys av big data är nödvändigt för att öka kundnöjdheten och detaljhandelsföretagens vinst de kommande åren, säger Lee Gill.

– Det är viktigt att notera att företagens investeringsavsikter är högre nu än vad de kommer vara under de närmaste tre åren, speciellt när det kommer till att erbjuda konsumenterna order- och leveransalternativ samt erbjuda en sömlös shoppingupplevelse. Företagen måste investera i detta idag för att vara konkurrenskraftiga och kunna expandera till växande marknader.

Undersökningen genomfördes under slutet av 2015 med 305 svar från vdar i Kina, Tyskland, Mexiko, Storbritannien och USA. 23 procent av svaren kom från de 250 största detaljhandlarna med minst 5 miljarder dollar i årsomsättning, och ytterlagare 51 procent kom från topp 1000 detaljhandlare.

 


Läs mer