ICA testar e-handel i Östergötland

november 11, 2014 E-handel , Ekonomi
ICA testar e-handel i Östergötland

ICA Nära i Boxholm är en av fyra butiker i östergötland där ICA nu ska testa e-handel. 

Fyra ICA-butiker i Östergötland blir först i Sverige med att testa ICAs e-handelslösning. Redan idag är flera ICA-butiker igång med e-handel men det här är första gången kunderna får testa ICAs egen e-handelsplattform.

De fyra pilotbutikerna är ICA Nära Boxholm, ICA Nära Fornåsa, ICA Nära Tjällmo och ICA Supermarket Åtvidaberg.

– Vi har tagit fram en e-handelslösning, men nu kommer vi inte längre i utvecklingen utan hjälp från kunderna och ICA-handlarna. Vi har lång erfarenhet av att affärsutveckla tillsammans med våra kunder i Östergötland, bland annat testade vi ICA Kortet och Personliga erbjudanden här, säger Anders Svensson, vd för ICA Sverige

Butikernas e-handelserbjudande kommer se olika ut beroende på butikens sortiment, och ICA-handlarna väljer själva om de ska erbjuda utkörning eller bara utlämning av varorna i butik. Upphämtning i butik har varit en framgång på flera internationella marknader.

Varuplock sköts i butiken och gör att butiken kan utnyttja befintliga lokaler och personal. Precis som i alla ICA-butiker sätter handlaren priserna till kund, och priset på varor och e-handelstjänsterna varierar därför.

Under de närmaste månaderna kommer plattformen utvecklas tillsammans med kunderna och handlarna. Nya funktioner kommer att kopplas på succesivt, och under nästa år kommer fler handlare få möjlighet att ansluta sig.

Stor utrullning under 2015

E-handelsbutikerna ses som ett pilotprojekt, fungerar allt som det ska är tanken att den stora lanseringen ska ske under 2015. 

– När vi  testat och ser att allting fungerar så som vi tänkt oss då kommer den stora utrullningen under 2015″, sade Icagruppens vd Per Strömberg SIX News tidigare i höst.

Kan äventyra ICAs affärsstruktur

Icas koncept med fristående handlare och stora muskler med omkring halva marknaden för livsmedel i Sverige, gör att bolaget nu har blickarna på sig.  Förutsättningarna att bygga upp ett distributionsnät och effektiv e-handelslogistik är unikt. Att bli ledande inom e-handel pekas också ut som en av tio prioriterade områden i bolagets koncernstrategi för 2014.

Det är oklart om E-handelssatsningen endast kommer att gälla det lokala butikssortimentet likt det koncept som lanseras nu, eller om det även kommer att ge lokala ICA-handlare möjligheten att bredda sina sortiment. 

– Frågan är vad som händer när ICAs små lokala handlare får tillgång till samma sortiment som de stora Maxi- och Kvantumbutikerna, säger Christer Alkesten på e-hnaldelsmjukvaruutvecklaren Hybris.

– Om de lokala handlarna, med sin fördel att ligga nära kunderna, även kan sälja billiga bassortiment och allt från dammsugare till stekpannor, hotar ju det ju hela ICAs affärssystem. Det lär ju inte heller vara särskilt  populärt bland de handlare som driver större butiker. 

Av Hilda Hultén 

 


Läs mer