Fyra av tio svenskar vill e-handla lokalt

mars 11, 2015 E-handel , Forskning , Miljö/CSR

82 procent av svenskarna föredrar att handla från svenska internetbutiker framför utländska, visar en färsk Novus-undersökning. Närmare fyra av tio svenskar (38 procent) skulle också föredra att handla från en e-handlare med säte i den egna kommunen.

Främsta anledningarna uppges vara att man vill stötta lokala entreprenörer och att det anses vara bättre ur miljösynpunkt att handla från en närliggande e-handlare.

Att handla lokalproducerat har länge varit en trend bland svenska konsumenter. En av anledningarna är att man anser det vara mer miljövänligt att handla lokalt. Nu visar en ny statistiskt säkerställd undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Payson att svenskarna har samma inställning när det gäller att handla från internetbutiker.

Närmare fyra av tio (38 procent) skulle nämligen föredra att handla från en e-handlare med säte i hemkommunen framför en e-handlare utanför kommunen. Främsta anledningen till detta uppges vara att man vill stötta lokala entreprenörer, följt av att det blir mer miljövänligt med kortare leveranssträckor. Internethandel är också viktigt för att främja näringslivet i kommunen och för att skapa arbetstillfällen på kommunnivå menar 56 procent respektive 53 procent av de tillfrågade.

– De flesta e-handelsföretag är småföretag och entreprenörerna har i mångt och mycket liknande utmaningar som de småföretagare som driver fysiska butiker. När vi i januari frågade över 500 småföretagare om e-handel så svarade sex av tio företagare att de upplever möjligheten att kunna sälja till hela landet som den största fördelen jämfört med att driva fysisk butik. Därför är det extra intressant att se att konsumenterna, trots att det är möjligt att handla från världens alla hörn på internet, i så stor utsträckning skulle föredra att handla från en lokal e-handlare, säger Emma Lindgren, Marknadschef på Payson.

Åtta av tio föredrar svenska sidor

Totalt finns det 9 574 e-handelsföretag i Sverige. Undersökningen visar också att 82 procent av svenskarna ser fördelar med att handla från svenska e-butiker jämfört med utländska. De främsta fördelarna uppges vara att det är enklare att reklamera varor och att betalningslösningarna är tryggare. Främst är det kvinnor som lägger vikt vid trygga betalningslösningar, 49 procent jämfört med 42 procent bland männen.

– Sedan Payson lanserades för drygt tio år sedan har vårt fokus legat på att tillhandahålla säkra och smidiga betalningslösningar. Vi vet att det är väsentligt för de flesta e-handlare att kunna erbjuda säkra betalningsalternativ för att få kunderna att fullfölja köp. Detta bekräftas i undersökningen där konsumenterna själva säger att trygga betalningslösningar är en viktig aspekt när man handlar på nätet, kommenterar Emma Lindgren


Läs mer