E-handeln går mot 37,3 miljarder 2013

november 14, 2013 E-handel , Ekonomi , Inköp , Logistik

Den svenska detaljhandelns försäljning över internet ökade med 13 procent under det tredje kvartalet 2013, enligt senaste e-barometern. Det kan jämföras med detaljhandeln i sin helhet som växte med 2,2 procent under motsvarande period. Prognosen för den svenska e-handeln 2013 är 37,3 miljarder SEK, att jämföra med 31,6 miljarder 2012.

Hittills i år har e-handeln ökat med 17 procent, vilket är 4 procentenheter mer än vid motsvarande tidpunkt för ett år sedan. Det visar E-barometern Q3 som publicerades i veckan.

– Förutom inom sport och fritid är det framför allt inom övriga branscher som vi ser en fortsatt mycket kraftig tillväxt för e-handeln, kommenterar PostNords e-handelsexpert Arne Andersson.

Han är övertygad om att dessa ”bubblare” kommer att ta större plats framöver. På samma sätt som sport och fritid har exempelvis även olika accessoarer förvandlats till ett mode. Flera av dessa segment gynnas också av den starka hälso- och skönhetstrenden.

Böcker minskade under Q3

Böcker och media sticker ut åt andra hållet. Till skillnad från andra branscher hade den en negativ tillväxt (- 4 procent) under tredje kvartalet. Förklaringen är att allt fler väljer att ladda ned musik, streama filmer och läsa på nätet, men även att bokbranschen i sin helhet hade ett svagt tredje kvartal med negativ tillväxt på 7 procent. Sedan årsskiftet har dock böcker och media en positiv tillväxt på nätet på 2 procent.

Höga förväntningar på julhandeln

Det är fortsatt bra drag i den svenska e-handeln inför julen. Mest uppseende- väckande är tillväxten inom kategorin övrigt – där bland annat kosmetika, leksaker, byggvaror och accessoarer drog iväg med hela 23 procent under tredje kvartalet.
I sin helhet bedöms detaljhandelns försäljning över internet komma att öka med 18 procent under 2013 och omsätta totalt 37,3 miljarder kronor. Detta grundar sig bland annat på att e-julhandeln spås bli stark även i år. Cirka 38 procent av svenskarna planerar att handla julklappar på nätet.

– Många fler tror att de kommer att handla fler julklappar på nätet i år, säger Arne Andersson.
Det kan innebära en ny rekordjul för e-handeln i år igen, samtidigt som Arne Andersson tror att det kan bli svårt att slå fjolårets kraftiga ökning, eftersom många fysiska handlare har insett allvaret i konsumenternas ändrade beteende och satsat mer på en ökad köpupplevelse för konsumenten.

– Handlare har överlag fått klart för sig hur viktig tillgänglighet och bekvämlighet är för konsumenter och har skärpt till sig i alla kanaler, oavsett om de har e-handel eller inte.

Samtidigt tycker han det är märkligt att bara hälften av företagen julskyltar sin nätbutik, och att så få företag planerar att uppmärksamma Cyber Monday, det vill säga readagen som inleder julhandeln på nätet.

– Uttrycket myntades i USA för att sätta lite press även på näthandeln när det närmade sig jul. Resultatet har varit en succé i många länder men vi har inte riktigt tagit den till oss här än. Även när det gäller användningen av olika marknadsföringsverktyg i anslutning till julhandeln på nätet är det stora skillnader mellan länderna.

– Många svenska företag planerar att marknadsföra sig på Facebook, som ju är mer varumärkes- och lojalitetsbyggande. Jag tror att de skulle vinna på att göra som de amerikanska företagen och satsa mer på direktmarknadsföring och sökordsoptimering då konsumenter den tiden vill ha konkreta erbjudanden och förslag på vad de ska handla.

Källa e-barometern Q3

Hilda Hultén


Läs mer