Därför är e-handeln med Kina så billig

december 12, 2017 E-handel

Att handla över nätet från Kina är otroligt billigt för de svenska konsumenterna.  Orsaken är att försändelser från Kina är subventionerade sedan den tiden Kina sågs som “u-land”, vilket ställer till problem för problem för Postnord. 

På mindre än två år har Kina sprungit förbi alla andra länder när det gäller e-handel bland svenska konsumenter, beskriver nyhetssajten Kit.  I dag kommer 36 procent av svenskarnas utrikes e-handel från Kina, mot 24 procent 2015.

I snitt handlar det om cirka 150 000 paketförsändelser från Kina till Arlanda varje dag, och shoppingappen Wish är en stor bidragande förklaring till det.

– Wish är den absolut populäraste plattformen. Sedan kommer Alibaba och Ali express, men Wish är helt klart den största källan till paketförsändelser just nu, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på Postnord till Kit.

Konsumenterna som handlar via Wish beställer direkt från fabrikerna i Kina och det finns alltså inga mellanhänder som tar betalt på vägen, vilket är en förklaring till det billiga priset.

Wish, AliExpress och andra liknande shoppingappar och leverantörer drar också nytta av att post från Kina är subventionerad enligt internationella överenskommelser från mitten av 1900-talet.

Tanken med dessa subventioner var att folk i utvecklingsländer skulle ha råd att skicka brev till personer i västvärlden utan att bli ruinerade på kuppen. Kina räknades på den tiden som ett u-land och har därför generösa subventioner som har hängt kvar, trots att det i dag är en av världens mest konkurrenskraftiga industrinationer.

Eftersom det tidigare framförallt handlade om privat post var detta länge inte något problem, men när den internationella e-handeln exploderat på senare år ger det alltså stora konkurrensfördelar för exempelvis appar som Wish och Postnords ersättning täcker inte kostnad för leverans.

För Postnord har detta skapat en hel del problem, det visar inte minst SvD:s avslöjande om att tusentals paket ligger dumpade under bar himmel på Arlanda.

På Svensk Handel har man länge varit starkt kritiska till detta eftersom det snedvrider konkurrensen.

– Och när paketen från Kina blir en förlustaffär att leverera så måste ju intäkterna för Postnord tas ut från andra kunder, vilket blir vi som skickar paket i Sverige. I princip får alltså Svenska handlare subventionera våra konkurrenter vilket blir en ganska absurd situation, säger Stefan Kvarfordt, på Svensk Handel.

Läs hela Kits artikel här. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Läs mer