Coolstuff växer internationellt

november 21, 2013 E-handel , IT/Teknik , Logistik , Transport

Coolstuff.se grundades 2004 i en studentlägenhet i Halmstad av paret Kajsa Knapp och Christian Omander. Nu omsätter företaget 108 miljoner och säljer coola prylar till fem länder.

Coolstuff.se är e-handelsbutiken som säljer coola, snygga, innovativa prylar. Grundarna och gifta paret Kajsa Knapp och Christian Omander startade företaget 2004 under sin studietid i sin studentlägenhet i Halmstad. E-handelsplattformen som Coolstuff.se är byggd på är egenutvecklad och för att hantera sina transportörer och skicka prylarna använder de sig av Unifauns TA-system.

Idag har Coolstuff 22 anställda och en omsättning på ca 108 miljoner. Genom att erbjuda kunderna nya unika produkter och ha ett väldigt brett sortiment har Coolstuff tagit stora marknadsandelar i Sverige, men även på utländska marknader. Idag finns Coolstuff i Sverige, Tyskland, Danmark, Finland och Norge. Orderflödet ligger på ca 820 beställningar i snitt om dagen och ungefär hälften kommer in från de utländska sidorna.

– Vi startade bolaget när vi studerade sista året på Högskolan i Halmstad 2004. Vi ville jobba med e-handel då det var en ny och intressant bransch. Idén till Coolstuff fick vi när vi var på utlandssemester och såg intressanta och innovativa prylar som inte fanns att köpa i Sverige. Vi ville då komma på ett sätt att göra dem tillgängliga även i Sverige och e-handel visade sig vara helt rätt sätt, berättar Kajsa Knapp, Co-Founder & Owner på CoolStuff AB i ett pressmeddelande.

Effektiv logistik genom egen lagerhantering
Coolstuff har valt att sköta sitt eget lager. Idag har de kontor och lager i samma byggnad i Malmö på sammanlagt 5000 kvm. För att effektivisera orderflödet har de integrerat sin e-handelsplattform med Unifauns TA-system, Unifaun Online och Unifauns för PostNord utvecklade TA-system, Pacsoft Online. Flödet är enkelt; efter att en order är lagd i webbutiken hanteras den i webbutikens backend som fungerar som både affärssystem och lagerhanteringssystem. Lagersaldot ändras och ordern läggs i listan för packning. På packplatsen i lagret packar man, skriver ut fraktdokument och skickar EDI till transportören för samlade beställningar ca tre gånger om dagen. Kunderna får e-post och sms-avisering för att kunna spåra var ordern befinner sig i transportkedjan och får information för var de kan hämta sin beställning.

– Vi tycker det fungerar väldigt bra att själva hantera vårt lager. Unifauns TA-system har hängt med oss från start och har varit en bidragande orsak till att vi har lyckats få så effektivt orderflöde som vi har idag, berättar Kajsa Knapp vidare. Coolstuff använder idag främst Postnord och DHL som transportörer, som de administrerar i Unifaun Online.

Sena julleveranser

För att maximera årets julförsäljning och klara sena julklappsleveranser har företaget valt att ta emot ordrar ända fram till klockan 23.59 på ördagskvällen den 21 december. Ordrarna hämtas under söndagen och leverans lovas i nästan hela Sverige under måndagen, dagen innan julafton.

– Det är en stor konkurrensfördel att kunna ta ordrar så sent, Coolstuffs centrala läge i Malmö gör att de kan göra det, berättar Arne Andersson, e-handelsexpert på PostNord.


Läs mer