Best greppar kvällsleveranserna

december 27, 2017 E-handel , Logistik , Transport
Best greppar kvällsleveranserna

Best Transport kör dag-leveranser för flera stora e-handlare. Bolaget samarbetar också med Qlocx om hemleveranser i digitala paketboxar. Foto: Best Transport

Budbildfirman Best tar ett allt hårdare grepp om e-handelns samma dag-leveranser. Med kunder som Apotea, Zalando, Boozt och senaste tillskottet Åhlens utmanar bolaget logistikjättarna.

E-handeln fortsätter växa lavinartat och med fler köp via nätet så ökar kraven på                      snabba, flexibla leveranser. Logistikbolagen kämpar för att anpassa kostymen efter de nya förutsättningarna och i höstas lanserade bland annat Postnord kvällsleveranser utan tilläggsavgift i Stockholm, Göteborg och Malmö

– Målet är att kvällsleveranser ska bli ny standard för hemleveranser och koncernchefen för Postnord, Håkan Eriksson, kallar utvecklingen för “Ett stort steg in i framtiden”.

Uppstickaren Best, som erbjudit kvällsleveranser sedan 2014 tar emot nyheten med ett syrligt “Välkommen till framtiden”.

– Att erbjuda hemleveranser på kvällstid utan tilläggsavgift är en hygienfaktor idag, vi har gjort det sedan 2014. Som kund har man all rätt att förvänta sig att leveransen ska passa vardagen, säger Niklas Knight, vd på Best transport.

Även Bring, DHL och Schenker har erbjudit kvällsleveranser hem under flera år – åtminstone i storstäderna. Bring erbjuder kvällsleveranser på 25 orter i Sverige och även hemleveranser samma dag och på lördagar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Lanserar paketboxleveranser

Nyligen inleddes också ett samarbete med Qlocx, som tagit fram paketboxar med digitala lås. Boxarna öppnas med en app där chauffören får en digital engångsnyckel till boxen direkt i sin handdator. Boxarna ersätter utlämningsställen och brevlådor och möjliggör hemleveranser till både villor och flerbostadshus utan att mottagaren måste vara på plats.  Nätapoteket Apotea är pilotkund i försöket, som inleds med ca 780 testmottagare i Stockholms län och.

– För oss är det viktigt att varorna transporteras hem till konsumenten snabbt och tryggt. Att

komplettera med smarta leveransboxar är ett steg i rätt riktning för utvecklingen

av hemleveranser, kommenterar Apoteas vd Pär Svärdson.

Inom två år är förhoppningen att ha 10 000 anslutna mottagare.

Kör åt Åhlens, Zalando, Apotea och Boozt

Best är i grunden en budbilsverksamhet och grundades 1976. Bolaget har ca 450 fordon och levererar på åtta orter i Sverige, samt Oslo och Köpenhamn. Best kör med hemleverans på vardagar kl 18-22 och söndagar, och har lockat till sig e-handelskunder som Boozt, Apotea, Sportamore, Zalando.

I november tecknades också ett avtal med Åhléns, där kunder i Stockholmsområdet får leverans samma kväll (18-22) om ordern läggs på en vardag innan klockan 12.00. Tjänsten testades under ett par veckor i november och sätter igång för fullt efter årsskiftet.

Leveransen sker samma dag om e-handlare och mottagare finns i samma geografiska region.

– Vi har också en kundportal där konsumenten kan följa leveransen grafiskt på en karta i realtid. Nästa steg blir hemleveranser på lördagar och returupphämtning direkt i hemmet.

Av de 430 miljoner som bolaget omsätter kommer ca 10 procent från e-handeln idag.

– Vi är jättesmå jämfört med jättarna, vår utmaning är den geografiska täckningen. Men tillväxten är enorm och vi når redan 67 procent av konsumenterna i Sverige.

Han tror att bolagets storlek och ursprung gör det lättare att tänka kundfokus.

– Flexibilitet och kundfokus finns i  DNAt hos oss i budbilsbranschen. Vi är inte fast i strukturer på samma sätt som en speditör och har lättare att utveckla kundunika lösningar.

Av Hilda Hultén

Ur Intelligent Logistik nr 7-8 2017


Läs mer