Polska chaufförer tar över 26 tankbilsjobb

oktober 13, 2016 Arbetsmarknad , Transport

circle-k-stationNio chaufförer i Kalmar och 17 i Malmö blir arbetslösa efter att Circle K bytt transportör av sitt drivmedel, enligt tidningen Barometern.     Det är det franska transportbolaget Samat Group som från 1 oktober ska sköta bränsletransporterna åt Circle K (tidigare Statoil) i Sverige. Därmed förlorade danska Dantra som haft nio anställda chaufförer i Kalmar – och 17 i Malmö, sitt avtal.

– Vi uppmanades att söka tjänsterna i Samat men det märktes tidigt att vi inte var önskade. Vi blev kallade till ett möte efter sommaren men vi fick alla känslan av att något var fel, säger en av chaufförerna, som vill vara anonym, till Barometern.

Enligt svensk lag ska chaufförer av brandfarlig vätska ha tre års erfarenhet och vara minst 25 år för att få jobba, och röster har höjts för om de nu anställda polska chaufförerna verkligen klarar de kraven.

Circle K säger sig dock sig ha fullt förtroende för sin nya transportör:

– Ett starkt argument när vi valde Samat var att de redan kör för oss i andra länder och levererar en standard inom miljö och säkerhet som är mycket hög, kommenterar Circle K:s kommunikationschef Lisa Vejlo Degerman, till Barometern.