Ny vd för Helsingborgs hamn

september 18, 2018 Arbetsmarknad , Logistik , Logistiklägen , Sjöfart

Helsingborgs Hamns nye vd, Bart Steijaert, tar sig an hösten i hamnen med Niels Vallö vid sin sida. Foto: Helsingborgs hamn.

 Den första september startade holländaren Bart Steijaert i Helsingborgs hamn, för att ta över vd-posten efter Niels Vallø.

Bart kommer närmast från Axess Logistics där han varit vd i Sverige och Danmark sedan 2011. Dessförinnan var han chef för det operativa arbetet på Copenhagen Malmö Port. Han är utbildad inom maritim logistik och juridik vid universitet i Holland och Belgien.

Efter universitetet tog karriären fart
Efter universitetsutbildning i Vlissingen balanserade Bart en Mastersutbildning i Gent med sitt första jobb som kommersiell assistent på Zeeland Seaports 1996-1998 vilket banade väg för nästa inom frukthantering i Antwerpens hamn. Därpå såg Bart en annons från Toyota Motor Europe, som gjorde en storsatsning, sökte jobbet och fick det. Nästa anhalt blev Bryssel där han arbetade i tre år med att lägga grunden för Toyotas omläggning av billogistik i Europa och sedermera Malmö. En period som präglade honom.

– Toyotas starka kultur av kvalitet och struktur kom att prägla mig och jag har en hel del Kaizen i kroppen efter många år med Toyota. När Malmö valdes som hamn för den nordiska satsningen fick jag ansvaret att bygga upp den. Jag fick verkligen skruva ihop mitt eget kontor och måla linjer på asfalten på bilterminalen i Malmö hamn. Genom att ha ”händerna i jorden” och vara nere i verksamheten kunde vi tillsammans skapa en väldigt fin verksamhet i Malmö för Toyotas hela import till Norden och Ryssland, berättar Bart i ett pressmeddelande från Helsingborgs hamn.

Timing och matchning
2002 flyttade Bart till Sverige, hans arbete med att skapa en nordisk hub för Toyota Motor Europe i Malmö pågick fram till 2005 då Bart blev bilansvarig på CMP och senare även axlade ansvaret för Ro-Ro och containerverksamheten. 2011 tog han sitt första vd-jobb på Autolink/Axess Logistics, som han hade i sex år men nu är han efter en relativt snabb rekrytering på plats i Helsingborgs Hamn.

– Eftersom jag hade varit ansvarig för CMPs containerhantering, som med hamnen i Köpenhamn var ungefär lika stor som Helsingborgs, visste jag hur duktiga Helsingborgs hamn varit på containrar under lång tid. Jag ser väldigt mycket fram emot att få fortsätta utveckla hamnens verksamhet och göra den ännu effektivare, berättar Bart.

Att det pågår ett ambitiöst stadsutvecklingsprojekt strax utanför Barts nya tjänsterum på hamnkontoret gör det nya uppdraget ännu mer spännande.

– För Helsingborgs Hamn, likt i stort sett alla andra hamnar, pågår en fortsatt stor utmaning med optimering av plats och yta. Vi måste leva i god samexistens med en utvecklande stad och jag vet av erfarenhet att utvecklingen vinner på att tillåtas hända. Köpenhamn, Antwerpen, Rotterdam, Hamburg med flera. Alla hamnar ställs inför förändringar och det är just i detta som vi utvecklas och blir bättre. Genom att hantera mer gods på mindre ytor lär vi oss arbeta effektivare med hjälp av duktiga medarbetare, teknik och smarta flöden, säger Bart.

Helsingborgs Hamn – Containerspecialisten

Helsingborgs Hamn är en av Sveriges största färjehamnar, en containerspecialist och en av norra Europas ledande hamnar. Som containerspecialist hanterar hamnen årligen ca 220 000 TEU via sjö och ca 75 000 TEU via land.


Läs mer