Ljus arbetsmarknad väntar logistiker

april 4, 2013 Arbetsmarknad , Logistik
Ljus arbetsmarknad väntar logistiker

För den som väljer att utbilda sig till logistiker väntar troligtvis en trygg arbetsmarknad med gott om jobb, trots ekonomiska kriser. Foto: Patrik Karlsson, Högskolan Borås

Arbetsmarknaden för utbildade logistiker ser ljus ut. Enligt Arbetsförmedlingen väntar en god efterfrågan, särskilt på de välutbildade, och inga slagsmål om jobben. Om ekonomin krisar kan det till och med öka suget efter logistiker.

“Arbetsmarknaden för logistiker kommer att vara god under det kommande året. Det förväntas bli liten konkurrens om jobben, framför allt bland personer med erfarenhet och högre utbildning.” skriver Arbetsförmedlingen i sin yrkesanalys.
– Den ekonomiska nedgången kommer sannolikt inte att påverka välutbildade logistiker med erfarenhet negativt. De är nyckelpersoner och bör komma i sista hand vid varsel, äger Andrew Sundin, yrkesanalytiker på Arbetsförmedlingen.
– En lågkonjunktur kan tvärtom resultera i mer uppgifter för en logistiker. Företagen omorganiserar och rationaliserar sin verksamhet. En viktig process för ökad lönsamhet som logistikern bör vara involverad i för att den ska bli effektiv så att företaget inte tappar marknadsandelar.
“Under det närmaste året förväntas det bli något svårare för arbetsgivarna att hitta rätt arbetskraft vid rekryteringar av logistiker. Det mesta talar för att det blir brist på erfarna och högutbildade logistiker, medan de utan akademisk utbildning och de som saknar erfarenhet kan ha något svårare att hitta ett arbete.
Behovet av logistiker finns inte bara hos transportföretag och i industrin, utan även inom sjukvård, handel, byggindustri och tjänstesektorn.

Av Lena Sonne


Läs mer