400 000 kronor i företagsbot för truckolycka i Malmö

december 8, 2015 Arbetsmarknad , Miljö/CSR

Copenhagen Malmö Port har dömts till en företagsbot på 400 000 kronor efter en arbetsplatsolycka för tre år sedan. En anställd bröt underkäken och flera revben vid lossning av en stålrulle på 800 kilo skriver Transportarbetaren.

Plåtrullarna lossades med kran från fartyget. En pik på lyftanordningen skulle föras in i en av rullarna, men den kom i svängning och klämde fast den anställda mot rullen.

Malmö tingsrätt anser att arbetsledaren agerat oaktsamt, eftersom han, trots att han var medveten om att metoden var riskabel, inte ändrat och följt upp rutinerna. Skriftlig beskrivning och riskanalys saknades.

Till tidningen Transportarbetaren säger det regionala skyddsombudet Roger Jönsson att han uppfattar arbetsmiljön och säkerheten i Malmö hamn som förhållandevis bra nuförtiden.

– Domen är intressant eftersom den visar att vi måste vara mer noggranna. Rutinerna täcker inte allt, så vi måste bli bättre på att göra enskilda bedömningar av varje situation, säger Roger Jönsson till tidningen, som också återger att den skadade medarbetarens rehabilitering till full arbetsförmåga tog drygt ett år.

 


Läs mer