Logent i muthärva

januari 7, 2014 Arbetsmarknad , Åsikt , Lager , Logistik

Logent har hamnat i rejält blåsväder i Norrköping, där flera källor uppger att företagets arbetsledare tagit emot mutor på tusentals kronor för att anställa arbetssökande. Avslöjandet görs i en artikelserie i Norrköpings Tidningar.

Logistikföretaget Logent är en stor spelare inom bl a lagerbemanning med ungefär 3 000 anställda i Sverige och Norge. Flera hundra av dessa jobbar i Norrköping. Enligt en avslöjande artikelserie i Norrköpings Tidningar, NT, bekräftar flera källor som tidningen talat med att Logents arbetsledare tagit emot tusentals kronor i mutor från arbetssökande för att erbjuda dem vikariat och fasta anställningar. 

Summor på ett par tusen kronor för ett vikariat och några tusen kronor till för en fast anställning har tidningen definitivt fått bekräftade. Men femsiffriga belopp ska också ha förekommit, enligt rykten som florerar.

– Jag känner till flera som har betalat pengar för att få bättre arbetsuppgifter eller för att få fast jobb. Men det är väl klart att ingen skulle erkänna det. Företaget skyddar också den som tagit mot pengarna och straffar den som påpekar problemet, säger en person som NT talat med.

– Jag har aldrig sett någon ta emot pengar. Men det snackas om det och jag vet att folk har fått bättre jobb utan att man riktigt kan förstå hur det har gått till, säger en annan person som NT har talat med.

Enligt Mats Andersson på Transportarbetareförbundet har rykten om bestickning funnits under det senaste året.

– Vi började höra rykten om mutor på Logent för ett år sedan. Och ryktena har blivit fler under hösten. Vi har hört det vid ett flertal tillfällen och jag har varit i kontakt med en person som varit väldigt upprörd, säger Mats Andersson.

För ungefär en månad sedan informerade man företaget om vad man hört.

– De blev mycket förvånade och sa att något sånt här inte ska få förekomma och lovade att undersöka saken.

Hur ser du på trovärdigheten i ryktena?

– Det är som sagt många rykten. Men skulle det vara någon som kliver fram offentligt så skulle vi driva frågan. Det är oacceptabelt med mutor, säger Mats Andersson.

Logent är ett av logistikbranschens snabbast växande företag, och är starka inom bemanning och lagerentreprenadlösningar i både Sverige och Norge. De rykten som florerar gäller främst lokalt i Norrköping, men enligt NTs källor har arbetsledare som anklagats för att ta emot mutor skyddats av företagsledningen, medan arbetssökande som uppmärksammat problemet blivit av med jobbet.

– Jag vet att det varit folk här från huvudkontoret som har skyddat den som tagit emot mutor, säger en person till tidningen.

Logents vd Michael Arvidsson kommenterar uppgifterna i flera NT-artiklar. Enligt honom står ord mot ord i frågan, och den arbetsledare som skall ha tagit emot mutor jobbar inte längre kvar i företaget.

– Det jag känner till är en arbetsledare som har blivit hotad att han ska fixa jobb. Men varken arbetsledaren eller den som hotade finns kvar i företaget, säger Michael Arvidsson till NT.

Från näringslivet intresseorganisationer har man ingen dokumentation om något liknande fall i Sverige.

– Görs ingen polisanmälan så kan det ändå finnas anledning att inleda en undersökning. Vi skulle vilja se hur utbrett det här kan vara i Sverige, säger Helena Sundén, generalsekreterare i Institutet Mot Mutor. En ideell organisation inom näringslivet som jobbar mot korruption.

Från myndighetshåll är förvåningen lika stor. Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) har aldrig sett företeelsen.

– Jag frågade en av våra utredare som utreder bland annat ekonomisk brottslighet. Hon säger att hon aldrig hört talas om det. Men det är ett intressant spår, svarar Monica Landergård, pressekreterare på Brottsförebyggande Rådet.

Av Hilda Hultén

Källa: www.nt.se

Länk till NTs avslöjande artikelserie om Logent


Läs mer