Svenskt fraktflyg på sparlåga

mars 7, 2023 Transport

Fraktflyget växer, i Danmark och på Island, nu även på Färöarna, med eget fraktflygbolag för fisk. Men i Sverige tunnas de svenska fraktflygbolagen ut, det skriver Jan Ohlsson på flygtorget.se.

West Atlantic Sweden, som numera är spanskägt av samma bolag som äger bland andra Swiftair, hade för några år sedan 40 flygplan inregistrerade i Sverige. Däribland fanns en unik flotta på hela 33 British Aerospace ATP, där några även flög passagerare för NextJet, samt två ombyggda CRJ 200BCF.

Nu är det över, sedan West Atlantic förlorat postkontrakten i Norge till polska Sprint Air från kommande sommar. Men de tre sista ATP-planen har redan satts på backen. Det sista, SE-LGZ, gick 23 februari en avslutande ordinarie nattlunk mellan Jönköping och Oslo. Efter urlastning i Oslo gick den en timme senare och strax före gryningen en sista tomtur till Malmö. Så någon vattensalut blev det inte. West Atlantic i UK hade då redan ställt av sina ATP och flera står i Malmö. Tre har under de senaste åren sålts vidare till små flygbolag i Kenya, som använder dem för transporter bland annat till Sudan och Sydsudan. De är de sista att flyga i hela världen. Redan tidigare i år hade West Atlantic Sweden stoppat nattpostlinjen Oslo-Tromsö-Svalbard som flögs med specialombyggda CRJ-200. De två har sålts till Mexiko. Innan Sprint Air tar över med ATR 42/72 har svenska Amapola ryckt in som vikarie på Tromsö-Svalbard med Fokker 50F och en flygtid på 2,5 timme på sträckan.

Amapola har även flugit som ACMI-bolag för West Atlantic på Malmö-Stockholm med en Fokker 50F, i tillägg till deras sista reguljära fraktlinjer Trondheim-Oslo och Trondheim-Oslo. Amapola har dock just nu full beläggning på sina tio Fokker 50 i trafik, men mest för passagerare och verkar se framtiden an med tillförsikt med ny  upphandlad trafik på Arvidsjaur och Gällivare.

För West Atlantic Sweden återstår just nu fyra Boeing 737-800BCF på fasta fraktuppdrag, men sällan syns de i Sverige. Postflyget i Sverige flygs fortsatt av österrikiska Zimex, med schweizisk registrerade ATR 42/72.