Ur senaste numret: Giganternas kamp – Gävle hamn

februari 27, 2019 Sjöfart

Stockholms Hamnar, genom flaggskeppet Norvik, och Gävle Hamn kapprustar för att välkomna framtidens jättefartyg och växande godsflöden till sjöss. Men  Stockholm och Gävle är inte ensamma om att satsa stora summor på ökad hamnkapacitet, även Norrköping, Södertälje, Oxelösund och Mälarhamnarna vill vinna kampen om framtidens hägrande godsflöden till sjöss. Här kan du läsa om Norvik och transportexperten Inge Vierths analys

Infrastrukturminister Thomas Eneroth, Robert Yuksel Yildrim och Eryn Dinyovszky, ägare till Yilport, och vd för Yilport Nordic och , fanns på plats under byggstartsceremonin. Foto: Klara Eriksson.

Gävle hamn maxar exporten

Gävle hamn och operatören Yilport bygger ut, automatiserar och digitaliserar sin containerterminal för att öka kapaciteten från dagens 250 00 TEU till 600 000 TEU. Att en större del av den svenska exporten ska ske genom Gävle hamn, är strategin.

Ur Intelligent Logistik nummer 1 2019 – vill du läsa mer: prenumerera här!

– Det finns 15 miljoner ton gods på vår bakgård. Gävle är vägen ut för det godset. 5,5 miljoner ton stål, svenskt stål som transporteras över hela världen. Det är kärnan för både denna region men också landet, sa Eryn Dinyovszky, vd för Yilport Nordic, när terminalbygget, som ska stå färdigt till sommaren 2020, symboliskt startades i december.

Både stål och papper, som idag till stor del transporteras söderut landvägen, skulle med fördel kunna skeppas från Gävle hamn, menar hon.

– Vi säger att Gävle är ”the hub” för östkusten – jag säger att Gävle har potentialen att bli  ”the hub” för svensk export.

Tredje största – men vill växa

Gävles har idag Sveriges tredje största containerterminal, med en kapacitet på 250 000 TEU. De senaste åren har volymerna ökat i snabb takt, och trots att terminalen bara är 12 år gammal, nåddes 2018 kapacitetstaket – orsaken till att man nu bygger ut.

Men Yilport och Gävle hamn ser även en potential i ökade importflöden – med järnvägsanslutning till Stockholm Nord i Rosersberg – där Yilport sedan 2015 driver rikskombiterminalen, med en kapacitet på 300 000 TEU. Terminalen har dock, likt många andra kombiterminaler i landet, haft svårt att få fart på godsvolymerna.

– Vi har nyligen fått vår första stora importkund: Arvid Nordqvist, som kommer att  transportera vidare sitt gods per järnväg, ner till Stockholm, berättade Eryn Dinyovszky.

Arvid Nordqvist kommer att importera 1 000 containrar med kaffebönor genom Gävle årligen – för vidaretransport med tåg till Stockholm och rosteriet där.

Investerar 700 miljoner

Totalt investerar Yilport 500 miljoner kronor i Gävle hamn, och kommunen lägger till ytterligare 200 miljoner. Den nya containerterminalen ska bli automatiserad och digitaliserad, med eldrivna fordon, och 124 meter höga kranar.

– De kommer att bli ett nytt landmärke på östkusten. De är stora nog för att klara växande volymer och de stora fartygen och är en symbol för Yilports vilja att investera i den svenska exportekonomin, sa Yilports ägare Robert Yuksel Yildrim, vid invigningen.

Rover (tidigare CYES Maritime Works) bygger den nya terminalen, som ska stå färdig i juni 2020. Gävle hamn står för utbyggnaden av själva kajytan. Att få planera en ny containerterminal från grunden har varit tillfredsställande för Yilport, som i Norden även driver containerterminalen i Oslo hamn, där man utfört en omfattande ombyggnation.

– Vi gjorde ett fantastiskt jobb i Oslo, men där var det var bara en  ”make-up” av den befintliga terminalen – vi kunde inte röra infrastrukturen, sa Robert Yuksel Yildrim, som påpekade att fartygen blir allt större och att Gävle redan är tvungen att säga nej till fartyg.

Farleden en begränsning

Gävles styrka är det geografiska läget som gör hamnen till en naturlig exportham. Men farleden är en begränsning – den medger ett djupgående på 12,2 meter och en fartygsbredd på 42 m, vilket är väsentligt grundare än i Norvik. Robert Yuksel Yildrim påpekar dock att man bygger för framtiden.

– I Gävle kommer vi att ha Sveriges största kranar som kan hantera de största fartygen i världen. Kommer vi ta emot de fartygen? Inte idag men vem vet – kanske om 20-30 år, sa han och beskrev yvigt investeringsplanerna i Gävle och underströk att hållbarhet, automation och digitalisering låg i fokus.

Hamnarnas jättesatsningar problematiska

Både infrastrukturminister Tomas Eneroth och Katarina Norén, generaldirektör för Sjöfartsverket, fanns på plats och hyllade satsningen vid invigningen. Men när Intelligent Logistik senare möter Katarina Norén, menar hon att hamnarnas jättesatsningar inte är oproblematiska.

– Jag kan tycka att farledsavgifter och lotsavgifter får väl mycket uppmärksamhet med tanke på att hamnavgiften är en mycket större utgift för redarna. Det finns ett problem med att väldigt många hamnar bygger ut och satsar stora summor, som de sedan vill ha tillbaka genom hamnavgifter – samtidigt som de också behöver automatisera för att avgifterna ska kunna minska på sikt.

– Det behövs en bättre samordning av hamnarnas satsningar och här ser jag att Sjöfartsverket och Trafikverket tillsammans har en roll.

Av Klara Eriksson

Ur Intelligent Logistik nummer 1 2019 – vill du läsa mer: prenumerera här!

Fakta: Gävles nya containerterminal

  • Investering: 700 miljoner SEK varav Yilport står för 500 miljoner SEK och Gävle hamn 200 miljoner SEK.
  • Kapacitet: 600 000 TEU efter utbyggnad
  • Djup: som mest 12,2 meter