5 – 7 november går mässan Logistik & Transport med dryga 6000 besökare av stapeln i Göteborg. Möt Intelligent Logistik där!
De senaste två åren har Logistik&Transport vuxit och i år hoppas man locka 6 000 besökare, genom ett nischat innehåll och en större internationell prägel.
– Alla som kommer till mässan ska kunna ta med sig något tillbaka till företaget, säger Jan Nilsson, affärsansvarig för Logistik&Transport på Svenska Mässan.
Minst 155 utställare kommer till mässan som i år är utökad till tre dagar och huserar på en dubbelt så stor yta som i fjol. Bland utställarna finns i år många utländska företag, och en förstärkt internationell prägel är en del av mässans tillväxtstrategi.
– Logistikmarknaden blir mer och mer internationell och då behöver vi också vara det för att vara relevanta. I år har vi 21 utländska utställare och två konferensspår på engelska, och vi har även ett samarbete och kunskapsutbyte med tyska Cemat, berättar Jan Nilsson.
– De är ganska nyfikna på hur vi jobbar, eftersom det är tredje året som vi växer, säger han.
Truck-år i år
I år är det också “truck-år”, vilket bara inträffar var tredje år och innebär att även truckföretagen kommer till mässan och ställer ut sina nyheter och sortiment av olika typer av truckar. Det gör att hela mässan växer rejält ytmässigt och drar till sig ytterligare besökare. Truck-SM går av stapeln med en trixig bana där företagen få visa upp sina modeller och truckförarna får visa vad de kan.
– Där blir det prisutdelning varje dag och vi har byggt upp en fin bana med speakers.
Telekom-lösningar och eldrift
En hel del nya utställare finns på plats i år, däribland telekomjätten Sony Mobile som, liksom andra telekomföretag, ser logistikbranschen som en ny marknad för IoT och lanserar en ny spårsändare för gods: Mobiam.
– Det är jättespännande. Här kommer en gigantisk telefontillverkare som tillverkar alla möjliga manicker och nu kommer de in på logistikmarknaden och utvecklar nya tjänster och tekniker för att förbättra och koppla upp godsflödena, säger Jan Nilsson.
Andra kul innovationer som ligger i framkant när det gäller hållbara transporter som visas upp på mässgolvet är Starke Cycles eldrivna lastcykel, som kan transportera en hel lastpall på 600 kg, och Einrides omtalade eldrivna, förarlösa lastfordon T-pod, som inom kort ska börja testas av Lidl och DB Scehnker, får sällskap av Bolagets nya, eldrivna, timmerbil T-log.
– I Sverige står skogsindustrin för 20 procent av näringslivets lastbilstransporter. Vi för redan konstruktiva samtal med flera stora företag världen över, kommenterar Einrides vd Robert Falck, som hoppas kunna introducera T-logen på allmänna vägar under 2020.
Kinaexperter på plats
Sverige som en marknad i världen behandlas särskilt under två konferensspår: den inledande “globala utblicken” på måndagsförmiddagen och konferensspåret China – Changing how the World Works, även den på måndagen.
– Hur man handlar med Kina, det har vi inte tagit upp förut. Vi har en massa tunga Kinaexperter på plats.
För företagen som ställer ut och besöker mässan gäller det att hålla sig i framkant teknikmässigt och så även för mässan, som tagit fram en “match-making” app där företagen kan hitta nya partners.
– Den är som Tinder, du lägger in ditt företag och vad ni har för intressen och därigenom kan ni hitta andra och de hitta er, säger Jan Nilsson.
Av Klara Eriksson