
I höstas köpte Electra möbelkedjan EM Home, med hjälp av Electras logistik och digitala tjänster ska den något bedagade franschise-skutan nu vändas till framgång. Foto Em Home
Kalmarföretaget Electragruppen har arbetat med hemelektronik och logistik sedan 1949. E-handelns tillväxt har pressat marginalerna inom hemelektronikbranschen, men Electra har klarat omställningen – och nu köper man butiker och hjälper dem ställa om.
Ur Intelligent Logistik nummer 2 2019 – vill du läsa mer: prenumerera här!
I höstas köpte Electragruppen småländska franschise-möbelkedjan EM Home, en “skräll”, enligt tidningen Market. I köpet ingick varumärket, huvudkontoret samt avtalen med de 32 handlardrivna butikerna. Men köpet var ett naturligt steg att ta, menar Electragruppens vd Anneli Sjöstedt.
– Vi försöker branschbredda oss och hitta nya marknader – vi vill växa, sa hon på Postnord Retail Day i Stockholm i februari.
Electragruppen, som fyller 70 år i år, började sin resa som hemelektronikgrossist, men omställningen av den hårt pressade hemelektronikbranschen har lett företaget in på delvis nya spår och idag har Electra flera ben att stå på. Bolaget är fortfarande grossist men säljer också hemelektronik – och från december förra året även möbler – genom butikskedjekoncept där fria handlare agerar under något av Electras varumärken som Audio Video och Digitalbutikerna och Electra servar dem med bland annat IT-system och logistiktjänster.
– Vi tror att franchisetagare ute i butikerna kan sin marknad bäst och gör den affären bäst där ute, så vi erbjuder ett kedjekoncept – som också passar EM Home bra, säger Anneli Sjöstedt.
Electra erbjuder även TPL-lösningar med tjänster inom allt från IT, e-handel, finans och marknadsföring till logistik och inköp och bland kunderna finns företag som Viasat, Halebop och CDON.
– Det Electra gör är att vi jobbar backstage, vi försöker se till att våra kunder och partners får de bästa förutsättningarna för att göra en bra affär.

– Det är ganska dyrt idag för retailkedjor att göra alla de investeringar som krävs för att bli moderna, men det kan vi hjälpa till med. Vi har de tjänster som behövs och som vi bara kan jacka in, säger Anneli Sjöstedt. Foto Klara Eriksson
Bra koncept för EM Home
Konceptet passar möbelkedjan EM Home, menar Anneli Sjöstedt, som saknat många av de bitar som idag krävs för att konkurrera i en handel där kunderna ställer allt högre krav.
– Det är ganska dyrt idag för retailkedjor att göra alla de investeringar som krävs för att bli moderna, men det kan vi hjälpa till med. Vi har de tjänster som behövs, som vi bara kan jacka in. Och det spelar inte så stor roll vad vi har i våra paket – om det är en stor TV eller en soffa.
Idag har EM inget lager, men det håller Electragruppen nu på att bygga upp i Kalmar.
– Man ska kunna få sin soffa eller säng nästa dag eller snabbare än så om det går, inte behöva gå och vänta i åtta eller tio veckor som det är idag.
Inget riskprojekt
Electra fick initialt ge närmast en spottstyver, 2.4 miljoner SEK, för EM Home, med avtal om tilläggsbetalningar om kedjans utveckling går bra. Att investera i en något daterad möbelkedja är inget riskprojekt – utan ett strategiskt och genomtänkt val, menar Anneli Sjöstedt.
– Det finns två stora aktörer på möbelsidan idag, och vi såg att det fanns en marknadsposition ledig även för EM Home. Tittar du på E-barometern så är det ju e-handeln på möbler som växer, där vill vi vara med och växa, säger hon.
Electragruppens erfarenhet av att agera på en marginalpressad marknad, gör att de tar sig an uppgiften med tillförsikt.
– Det finns lite mer marginaler hos möbler än med hemelektronik. Och vi är vana med tuffa marginaler och har räknat på detta och tror att det går alldeles utmärkt.
Electra, som bedriver sin verksamhet i Volvos gamla produktionslokaler i Kalmar, har länge undersökt möjligheten att skaffa nya, mer ändamålsenliga lagerlokaler. Köpet av EM kan öppna för en sådan satsning.
– Det här blir en ny volym för oss och en möjlighet att få ny infrastruktur och retailverksamhet i Kalmar.
Tror på omni
Electragruppens e-handel omsätter omkring 1,9 miljarder – men butikerna är lika viktiga menar Anneli Sjöstedt.
– Vi är med bra på e-handelståget, men tror på mixen av e-handel och butiker.
Hos Electragruppen arbetar 25 personer med IT, och att ha IT-kompetens, egna system och data att analysera är oerhört viktigt idag, menar Anneli Sjöstedt.
– Vi hade inte varit där vi är idag om vi inte haft IT – vi bygger webbshoppar och olika lösningar för att vi hela tiden ska vara så effektiva som möjligt.
Av Klara Eriksson
Ur Intelligent Logistik nummer 2 2019 – vill du läsa mer: prenumerera här!