Ur senaste numret: Tema automation

juni 18, 2019 IT/Teknik , Lager , Logistik , Produktion

Automationslösningarna sprider sig i svenska lagerverksamheter. Här en skyttellösning från Knapp i Exertis Captechs lager i Mölndal.

Det råder brinnande högkonjunktur i logistikbranschen. Lager byggs som aldrig förr och allt fler företag väljer att automatisera. Men osäkerheten är stor – när viker konjunkturen? Vilken lösning är skalbar och flexibel nog hantera framtidens flöden? Intelligent Logistik kartlägger automationsbranschen.

Artikeln är en del av Intelligent Logistik nr. 4  som utkommer onsdag 19 juni.

Idag är det brinnande högkonjunktur för automationsbranschen. Men när finanskrisen slog till för tio år sedan tog den udden av investeringsviljan.

– År 2011–2013 smög marknaden igång igen, och 2014 gick proppen ur rejält – sedan dess har mellan 20 och 30 automationsprojekt per år realiserats i Sverige, säger Joakim Waern, försäljningsansvarig i Norden på Dematic.

Sverige är enligt honom fortfarande en ganska omogen marknad när det kommer till automation, vilket gör att det fortfarande finns gott om projekt att konkurrera om. Höga lönekostnader ger också extra skjuts.

– I länder som Tyskland och England är lönekostnaderna betydligt lägre än här. Det, i kombination med att e-handelslogistiken kräver alltmer lagerhantering, har gjort att det nu tippat över: Det gör tillräckligt ”ont” med manuell hantering för att lagerautomation ska bli ett reellt alternativ.

 

Fem dominerar

På den svenska marknaden är det främst fem automationsleverantörer som dominerar; Knapp, Swisslog, Element Logic, SSI Schäfer och TGW – där TGW dock dragit ned på personal de senaste åren. Det finns globala spelare som utmanar i Sverige, bland annat Witron som nyligen vann kontraktet för att automatisera Axfoods 100 000 kvm stora livsmedelslager i Bålsta, som ska vara i drift 2023.

Dematic är världens tredje största automationsleverantör men i Sverige har bolaget inte varit så aktivt de senaste åren. Samtliga av bolagets ca 60 anställda i Skandinavien finns i Danmark. Dematic skrev hösten 2017 ett globalt återförsäljaravtal för Autostore, och är sedan dess en av tre Autostore-leverantörer i Norden vid sidan av med Element Logic, som dominerar på den nordiska marknaden och Swisslog – som i sin tur är den största Autostore-leverantören globalt.

Utöver jättarna finns en rad lagerinredare och semi-automatisörer, som Kardex Remstar, Brännehylte, Weland, EAB, Jungheinrich, Constructor och Runelandhs. Två globala automationsleverantörer har också produktion i Sverige; i Åstorp har Knapp sin tillverkning av palltransportörer och i Boxholm tillverkar Swisslog alla pallkranar och en stor del av bolagets transportörer.

 

FAKTA: SVERIGES STÖRSTA AUTOMATIONSLEVERANTÖRER
Leverantör Omsättning i Sverige   (2018, MSEK) Anställda i Norden  Genomförda projekt i Norden (2014–2019) Antal pågående projekt (Sverige) Aktuell med: 
Knapp AB 427 80 12 8 Atea, Växjö, Nowaste Logistics, Helsingborg, Ahlsell, Hallsberg och KGK, Enköping. Samtliga OSR-skyttelsystem.
Swisslog 378 175 (+200 inom produktion) 27 12 Sportamore, Eskilstuna, Varner, Vänersborg. Coop Norge, Oslo. Blandade automationslösningar.
Element Logic  318 (2017) 80 (28 i Sverige) 35 12 (Norden) Autostore-installationer hos Boozt (extension), Stihl, + flera ännu konfidentiella
SSI Schäfer 155 160 15 10 Lyko, Vansbro, Postnord TPL, Norrköping för Apoteket Hjärtat och Stadium. Samtliga Cuby-skyttellösning.
TGW 112 16 7 4 BCP – Strängnäs, Mascot – Silkeborg

Hans Grönqvist, Swisslog

E-handeln driver

Enligt Hans Grönqvist, sales manager på Swisslog, är den växande e-handeln den största förändringsdrivaren för automationsmarknaden.

– E-handeln förändrar logistiken. I ett butikslager plockar man 10 produkter en gång – i ett e-handelslager plockar man en produkt tio gånger – så antalet orderrader som ska hanteras ökar explosionsartat. Det som främst automatiseras idag är förflyttningen av gods, menar han.

– Det är många goods to manlösningar idag, främst för lättgods, men jag tror att vi även kommer få se fler och snabbare automation av plock direkt från pall, främst inom detaljhandel där produkterna är större och plockfrekvensen lägre.

 

Skyttlar på frammarsch

Vid sidan av Autostore-hypen i framförallt e-handeln, har även skyttellösningar fått ett rejält uppsving i svenska lager de senaste åren.

– Det går väldigt bra för skyttlar generellt, mitt intryck är att de stått för de flesta nya projekten det senaste året, säger Malin Schäfer, Sverige-vd på Knapp. Knapp har åtta pågående installationer i Norden, varav fyra i Sverige – vilket är ”all time high”, enligt Malin Schäfer.

Malin Schäfer, Knapp

Men samtidigt som leverantörerna får allt mer att göra, så oroar konjunkturläget i horisonten.

– Det finns en osäkerhet kring framtiden bland våra kunder. Konjunkturen kommer att svänga och många är oroliga för hur marknaden ska förändras och hur konsumtionsmönstren kommer att se ut. Det kommer att ske konsolidering och konkurrensen är tuff med många e-handelsbolag med dålig lönsamhet, så skalbarhet är viktigt, säger Malin Schäfer. Det som främst efterfrågas av de som överväger automation är snabbhet, skalbarhet och flexibilitet, menar Malin Schäfer.

För att sänka tröskeln för att komma igång med automation har Knapp i Sverige lanserat konceptet Flexline solutions.

– Det handlar om att kunna börja i liten skala hos kunder som vill automatisera. Vi kan hjälpa till att designa ett system och göra installationen stegvis, samtidigt som vi integrerar befintlig utrustning och system in i lösningen till en helhet, berättar Malin Schäfer.

Autostore – e-handlarnas älskling

Robotlösningen Autostores frammarsch de senaste åren beror inte minst på att e-handelsjättar som Boozt, Jollyroom och Babyshop gjort lyckade installationer av lösningen.

– Vi ser en fortsatt mycket stor efterfrågan på Autostore både från e-handlare och mer traditionell detaljhandel i vitt skilda branscher, säger Thomas Karlsson, Sverige-vd på Element Logic.

Att kunderna efterfrågar snabb installation och enkel expansion gynnar tekniken, menar han.

– Autostore kan installeras på 5–7 månader och kräver inte nödvändigtvis någon specialbyggnad. Sen är den enkel att ta i drift, och självfallet bidrar det även att investeringsnivån är rimlig. Han har anledning att vara positiv, Element Logic satte sina första Autostore-projekt i drift redan 2004–2005 och har idag cirka 85 procent av marknaden i Norden.

Själv har Thomas Karlsson lång bakgrund i branschen, senast som Nordenchef på TGW – som inte säljer Autostore.

Thomas Karlsson Foto Element Logic

– På TGW räknade jag och mina kollegor vid ett flertal tillfällen på lösningar där jag tyckte att casen tydligt talade för skyttelteknik, men där kunden ändå valde Autostore i slutändan.

 

Svårautomatiserat plock

Goods to man-lösningar som skyttlar och andra robotlösningar har en sak gemensamt: de går ut på att flytta godset från lagret till plocket, och på så sätt eliminera tidskrävande, manuell förflyttning. Att automatisera själva plockmomenten är desto svårare, menar Hans Grönqvist.

– Många försöker, men det är svårt att ersätta den flexibilitet som en människa har när det kommer till plock och pack. Till exempel kan en människa plocka två produkter ur en låda i en rörelse, för en robot krävs två operationer för att göra samma sak. Dagens plockrobotar måste programmeras för att kunna känna igen en produkt och greppa den på rätt sätt. Det fungerar för monotont plock men inte när produkterna varierar.

AI och maskinell inlärning kan i framtiden ge bättre automatiserade plocklösningar, tror Hans Grönqvist.

– Vi arbetar bland annat med ett AI-system där robotar själva kommer kunna testa sig fram till ett sätt att greppa en produkt, utan att ha sett den förut, och sedan komma ihåg det.

 

Text och foto Hilda Hultén