Automation fördubblade plantskolans kapacitet

januari 11, 2019 IT/Teknik , Logistik

Vibytorps plantskola i Hallsberg har en helt ny automatiserad packlinje med sträckfilmsmaskinen PallPack 8000 och robotpalletering. Foto PallPack

Vibytorps plantskola i Hallsberg har en helt ny automatiserad packlinje med sträckfilmsmaskinen PallPack 8000 och robotpalletering.
– Vi har mer än dubblat kapaciteten, säger
Niclas Noord, teknisk chef på Svenska Skogsplantor, i ett pressmeddelande.

Svenska Skogsplantor är ett affärsområde inom det statliga bolaget Sveaskog och är Nordens största producent av plantor för skogsföryngring. Varje år producerar Svenska Skogsplantor cirka 130 miljoner plantor på sina fem plantskolor. En av dem är Vibytorps plantskola som har 12 anställda, men under september till januari då plantorna packas är personalstyrkan nästan dubbelt så stor och arbetar treskift.

De packar sina 25–30 centimeter höga förädlade gran- och tallplantor i lådor: varje låda rymmer 90 plantor och under 2019 ska närmare 250 000 lådor säljas. Plantorna planteras under våren, vilket betyder att de förvaras i fryslager under vintern.
– Ur investeringssynpunkt var det viktigt för oss att hitta en kostnadseffektiv packlinje i och med att vi har en kort produktionstid – plantorna paketeras från september till januari – och en lösning med hög produktivitet och driftsäkerhet, säger Niclas Noord.

Kan du beskriva hur flödet ser ut?
– Plantorna kommer i odlingskassetter som ska återanvändas. Vi har en packmodul som plockar ut plantorna ur odlingskassetterna och lägger ner dem i kartong, sedan limmas kartongen, går vidare och märks upp med etikett. Allt detta sker automatiskt. Sedan går det vidare till den nya palleteringsroboten som palleterar 24 lådor per pall och slutligen till sträckfilmsmaskinen för plastning. Pallarna får etiketter och operatören tar två färdiga pallar i taget med trucken och kör dem till lastbil eller mellanlager.

Niclas Noord. Foto PallPack.

Hade ni några fler krav?
Vi ville ha en flexibel lösning, för vi vet inte exakt hur vår produktion kommer se ut i framtiden. Vi kanske behöver fler linjer och då vill vi inte vara inlåsta i en lösning. Det var ett av kraven, samt att dubbla hastigheten på antal lådor per minut.

Vad hade ni för lösning tidigare?
– En lådstaplare som staplade lådor på ett traditionellt vis och lade ut lådorna med sugkoppar. Det var en väldigt mekanisk och gammal lösning som inte var så driftsäker.

Har ni minskat det manuella arbetet?
– Ja, och framför allt mycket mindre dubbelarbete. Vi hade mycket tid emellan där man fick flytta produkter: palleteringen skedde på ett ställe, sträckfilmningen på ett annat och vi körde med truck mellan. Sträckfilmningen var halvmanuell, så man var tvungen att gå av trucken och sätta på plasten manuellt. Och sedan köra bort trucken igen. Tidigare var vi tre operatörer samtidigt, nu behövs bara en.