I fjol knoppades Julas logistikverksamhet av i bolaget Jula Logistics, med syfte att utveckla verksamheten kring torrhamnen i Falköping. Nu har man fått sin första etablering i och med att Postnord samlokaliserar fyra brevbärarkontor till en 10 000 kvm stor tomt på Majarpsområdet intill tågterminalen.
Jula har transporterat sina varor från Göteborgs hamn till centrallagret i Skara, först med tågpendel till Falköping och därefter med biobränsledrivna, extra långa lastbilar sedan 2013. I fjol köpte Jula loss tågterminalen för 24 miljoner SEK från Falköpings kommun och bildade därefter ett eget logistikbolag: Jula Logistics, med syfte att utveckla logistikverksamheten kring torrhamnen i Falköping.
Planerar nytt nav
Samtidigt som Jula tog över terminalen upprättas ett markanvisningsvtal för ytterligare 300 000 kvm logistikyta i anslutning för att utveckla terminalen och för etableringar. Nu gör Jula Logistics alltså sin första etablering på det området åt Postnord – en 10 000 kvm stor tomt med en logistikbyggnad på 2 500 kvm. Parterna har skrivit ett tioårigt hyresavtal från 1 oktober nästa år.
– Det känns bra att vår första kund är Postnord som verkligen förstärker hela logistikområdet, det ger stora möjligheter för kommande etableringar, som har behov av Postnords lösningar och tjänster, säger Lennart Karlsson, vd för Jula Logistics.
Enligt Falköpings tidning blir Postnords etablering ett nav för verksamhet i stora delar av Skaraborgs län, och en del av omställningen från brev till paket. Majarp ligger bra till för Postnords logistikflöden, med bra anslutningar till Jönköping och Lidköping.
– Det är en satsning för att anpassa oss till framtidens krav, säger Michael Hammar, distributionsområdeschef i Skaraborg för Postnord till FT.
Utökar torrhamnen
Sedan Julas knoppade av logistikbolaget går utvecklingen i Falköping som på räls.
Jula Logistics bygger just nu ytterligare två tågspår och 40 000 kvm rangeryta, som ska stå klara till årsskiftet – vilket lämnar kvar 210 000 kvm för etablering, efter bygget av Postnord-terminalen.
– Men vi har möjlighet att utöka det området med ytterligare 100 000 kvm om behovet uppstår, säger Lennart Karlsson.
Sedan Jula startade tågpendeln tillsammans med Schenker 2013 har ett tiotal andra kunder, däribland Ikea, Mio och Swedish Match anslutit sig till tågpendeln och volymerna har vuxit från drygt 7 500 TEU till 30 000 TEU. En till storkund som nu tillkommit är Volvo Cars, som kommer använda pendeln för export av motorer – en volym av drygt 1000 container per år.
– Vi tror på den här satsningen och vi vill etablera både transportlösningar och lager i Falköping, säger Lennart Karlsson.
Ny Europapendel
Dessutom har ett samarbete med speditören Samskip inletts och sedan två veckor tillbaka går en tågpendel 4–5 gånger i veckan mellan Falköping och Duisburg i norra Tyskland.
– Det kommer att pågå 10–12 veckor till för att se hur det fungerar. Det har funnits ett stort intresse hos dem att hitta en lösning i den här regionen, de har haft koll på Falköping och i och med våra satsningar fanns förutsättningarna att komma igång med en sådan här pendel, säger Lennart Karlsson.
Skillnaden mellan att vara Jula och ”Jula Logistics” har inte varit så jättestor, enligt Lennart Karlsson.
– Nej, det är ingen skillnad. Bara att det nu är ännu mer fokus på både och, och inte bara på vad Jula behöver.
Av Klara Eriksson