APM vill snabba på godset

april 10, 2019 Infrastruktur , Sjöfart

Henrik Kristensen, vd, APM Terminals Gothenburg.

På tisdagen 9 april lanserade APM Terminals i Göteborg “The Gothenburg Gateway” – en satsning för att möjliggöra maximalt 48 timmar för en container, som är lastad på ett tåg var som helst i Sverige, att ställas på ett oceangående fartyg och nå världsmarknaden. APM Terminals har undersökt hur tiden framtill att godset är lastat på ett oceangående fartyg kan kortas och vill i framtiden serva Sverige med tre oceangående fartyg per vecka.

Idag går 90 procent av allt gods till eller från Sverige via hamnarna. APM Terminals marknadsandel av containerimport och export i Sverige uppgår till 41 procent. Nyligen slog företaget skandinaviskt rekord då 4 350 containerlyft genomfördes på ett och samma anlöp, något som aldrig tidigare hänt. Nu lanseras nästa stora satsning i form av The Gothenburg Gateway.

– Vi har analyserat hur lång tid det tar för en container att nå Shanghai på den för Sverige så viktiga Asienmarknaden, säger Henrik Kristensen, vd  APM Terminals Gothenburg, i ett pressmeddelande.

– Genom The Gothenburg Gateway kan vi reducera tiden med minst en vecka. Det är en effektiv och klimatsmart lösning. APM Terminals har arbetat hårt med att öka effektiviteten samt ökat digitaliseringen för att möjliggöra en snabbare hantering av godset. Nu måste godset väg i Sverige på järnväg effektiviseras, fortsätter Henrik Kristensen.

– Genom The Gothenburg Gateway visar vi att det maximalt ska ta 24 timmar att nå Göteborg med godståg, och maximalt 48 timmar totalt att ställa en container på ett oceangående fartyg. Vi vill nu ta nästa steg och utveckla vår hamn ytterligare, utveckla logistiken till och från hamnen samt utveckla logistiklösningarna runt hamnen. Detta tillsammans med varuägare, fraktlinjer, järnvägs- och lastbilsoperatörer, lokala och nationella myndigheter. Äntligen har vi ett koncept för att säkerställa framtida tillväxt för svensk industri och handel i The Gothenburg Gateway, avslutar Henrik Kristensen.