Den globala ekonomin är på väg in i en återhämtningsfas, berättade Thomas J. Goldsby, logistikprofessor vid Ohio State, vid ett besök i Göteborgs hamn nyligen. Han förväntar sig ett uppsving till de handelsnivåer som rådde innan finanskrisen inom de kommande två åren.
– Det har varit fem stormiga år, och återhämtningen har dröjt på grund av utvecklingen i Grekland, Spanien och Italien. Vi måste se till att inte glömma bort de orsaker som ledde fram till finanskrisen.
Professor Goldsby besökte Göteborgs Hamn i september för att vara huvudtalare på Hamndagen, som är hamnens årliga träffpunkt för kunder och samarbetspartners.
– Göteborgs Hamn har ett gott rykte när det gäller effektivitet, kundservice och inte minst hållbarhet. Det strategiska läget gör också Göteborgs Hamn till Skandinaviens logistikcentrum.
Tror på Afrika och Sydamerika
När det gäller framtidens tillväxt ser professor Goldsby en rad intressanta marknader i Asien, Afrika och Sydamerika. Han tror att framtidens vinnare är de mineralrika länder som på bästa sätt kan utnyttja sina resurser på den globala marknaden.
– Peru är ett bra exempel. Trots alla utmaningar har deras ekonomi växt med sex till åtta procent de senaste åren.
Trots att vi lever i en ständigt föränderlig värld menar professor Goldsby att sjöfartens roll i de globala försörjningskedjorna kommer att vara fortsatt stark.
– Sjöfarten är en stöttepelare för världshandeln även om 50 år. Jag förväntar mig mycket innovationer främst när det gäller konstruktion, tillverkning och underhåll av fartygen.
Det talas en del om 3D-print och hur det skulle kunna utmana de traditionella varukedjorna. Och även om utvecklingen av tekniken ständigt går framåt är dröjer det innan 3D-print kan bli en utmanare.
– Det är långt kvar innan 3D-print ersätter konventionell produktion i någon betydande grad.