Transportköparnas ansvar att se till att deras underleverantörer har rimliga villkor för sina chaufförer tycks nu börja komma.
Förutom pris har elektronikkedjan Elgiganten nämligen ställt upp kriterier som kollektivavtal, avtalsenliga löner och olika miljökriterier som skallkrav när man upphandlar sina transporter i Norden.
– Vi blev en av fem som fick avtalet (med Elgiganten) i Sverige och sammanlagt har man tecknat avtal med tio av 85 intresserade, säger Joakim Wirén, vd Wirens Åkeri AB i Kristinehamn till Värmlands Folkblad.
Han tycker att kriterierna i det nya avtalet är välkomna i en bransch som under många år kämpat med priser som gått stadigt nedåt. Man påverkas även av ökad konkurrens från utländska åkerier som, enligt många svenska åkerier, inte alltid följer de regler som finns om antal tillåtna cabotagetransporter i landet och om körtider.
– Det är nästan bara priset som gällt under några år, men det har börjat luckras upp. Jag hoppas andra ser att det går att ställa krav och att det ger ringar på vattnet, säger Joakim Wirén.
Wiréns åkeri är ett familjeföretag som överlevt de flesta svängningar i konjunkturen och andra kriser sedan starten 1946.
– Det var min farfar som startade företaget. Han var en lantbrukarson från Ölme och hans framtid var egentligen utstakad, men han var intresserad av transporter. Det fanns en åkare i Kristinehamn med tre fordon och han ville gå i pension och erbjöd min farfar att köpa rörelsen, berättar Joakim Wirén.
Då började verksamheten med leveranser till gårdarna i närheten och sedan dess har det hänt en hel del. I dag leds företaget sedan sommaren 2013 av tredje generationen Wiréns och kunderna finns oftast längre bort än i granngården.
– Vi har haft ett oavbrutet samarbete med ASG, som i dag är DHL, sedan 60-talet. Från början körde vi linjetrafik åt dem till Norrland och hade även trafik ut i Europa. I dag är det stråket Mälardalen – Stockholm och Värmland som vi trafikerar mest, säger Joakim Wirén.
Han berättar att företaget alltid försökt se till att ha flera ben att stå på. Förutom DHL kör man mycket komponenter till Volvo.
– Vi går i stort sett dygnet runt med undantag från något dygn under helgen, säger han. Den delen av vår verksamhet utgör ungefär 20-25 miljoner av vår totala omsättning på 140 miljoner förra året.
Konsum Värmland är ännu ett lokalt företag som Wiréns utför transporter åt.
– De vill ha kontroll över sina egna transporter och vi har hjälpt dem köra igång och även gjort så att de minskat sitt antal leveranser och det är ju bra för miljön, säger Joakim Wirén.
Han tror att en anledning till att företaget klarat sig så bra att man nästa år kan fira 70 år är att man lyckats anpassa kostymen efter volymen.
– Vi har kunnat ställa om under någon period om det behövts och kunnat ta andra körningar och vi har även kunnat växla upp om det behövts.