
– Vissa e-handlare måste gå omkull, menar Pär Sandström, som ser risk för en logistikfastighetsbubbla i e-handelns spår.
Foto Klara Eriksson
– E-handlarna säger att de ska gå i vinst snart, bara de blir tillräckligt stora. Men för mig är det varningsflagg på det synsättet, säger logistikprofilen Pär Sandström, som ser en risk för en ”logistikfastighetsbubbla” – att tillväxten i logistikytor gör ett plötsligt stopp när
e-handlare tvingas ge upp kampen om lönsamhet.
Ur Intelligent Logistik nummer 6 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!
Pär Sandström är konsult och ordförande för programkommittén på Logistik&Transport, med lång bakgrund i logistikbranschen, bland annat som logistikchef på Unilever, Stadium och Riksbanken. På Logistik & Fastigheter i Eskilstuna i oktober gav han publiken sin syn på vad som är det viktiga när det kommer till lager. Och han är skeptisk till hypen kring e-handeln, och tron på att e-handelsföretag kommer att gå i vinst – bara de blir tillräckligt
stora.
– När ”svartarbetet” vi gör när vi går och plockar i mataffären nu ska göras med vit arbetskraft är det klart att det kostar. Om man ska plocka och frakta en skjorta för 1200 kronor är det ganska lätt att få ihop ekvationen men för dagligvaror med lågt varuvärde? Det är ingen lätt nöt att knäcka.
Dålig lönsamhet i e-handeln
Fastighetsmarknaden rör sig betydligt snabbare än både BNP och det generiska behovet av lokalyta, så det finns risk för en bubbla eller i alla fall en ”knäck” på kurvan, menar han.
– Om e-handeln krisar och investeringsviljan i logistik bromsar in skapas ett överskott på logistikfastigheter, då får fastighetsbolagen försöka styra om till att bygga andra typer av fastigheter.
Få e-handelsbolag är lönsamma. Trots det är investeringsviljan inom e-handeln väldigt
stark.
– Men e-handeln underpresterar finansiellt. I stället för en avkastning i alla fall nivå med börssnittet har man två procent eller minusresultat och det innebär att inte alla kommer att klara det här, säger Pär Sandström,
Han menar att det finns en risk för en ”logistikfastighetsbubbla” – att man överinvesterar och bygger mer lokaler än vad det
finns behov av – om man ser till tillväxten i handeln.
– Vissa e-handlare måste gå omkull, investerarna får hoppas på att de har satsat på rätt häst.
Arbetskraft viktig faktor vid lokaliseringsbeslut
Vad det gäller en lyckad lokalisering av logistik, beror det på företaget. Men vissa faktorer är gemensamma, menar Pär Sandström.
– Ett kundnära läge kan vara viktigt för en e-handlare, men kostnaden för arbetskraft måste tas med i beräkningen. Ett centrallager i Stockholm är ingen bra idé, arbetskraften kostar för mycket.
Lagerhyran är förhållandevis oviktig.
– Hyran är mindre än en procent av en varas kostnad, det är väldigt lite jämfört med exempelvis distributionen – som i e-handeln kan uppgå till 20 procent.
Desto viktigare är produkttillgänglighet. Ett läge som minskar distributionskostnaden till kund och som säkrar varuförsörjningen, är därför oerhört viktigt för en logistikfastighet – i de flesta fall. Men det finns undantag.
– Man får inte glömma kulturfaktorn. Clas Ohlsson vill vara i Insjön, Stadium vill vara i Norrköping. Det är viktigt för dem, de anser att just själva orten är en del i vilka de är, och det är också viktigt.
”Bästa mässan någonsin”
Som ordförande i programkommittén för Logistik & Transport är Pär Sandström väldigt nöjd med årets program.
– Det blir den bästa mässan någonsin. Vi får bättre och bättre talare, och det blir allt lättare att få hit dem.
Han menar att mässan lyckats utveckla sig till att visa hela logistikens bredd.
– Vi har gått från att vara bara hård logistik, transporter och gaffeltruckar till supply chain, och övergripande logistik som lagerstyrning, säger Pär Sandström, som själv är taggad på Kinaspåret.
– Det handlar inte bara om hur man gör affärer med Kina utan vi har velat göra det logistiskt relevant, missa inte det.
Av Klara Eriksson
Ur Intelligent Logistik nummer 6 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!