Nya smarta lösningar på Logistiktrender 2017

Nya smarta lösningar på Logistiktrender 2017
Catharina Elmsäter-Svärd öppnade heldagsseminariet Logistiktrender 2017. Foto: Lena Sonne.

Catharina Elmsäter-Svärd öppnade heldagsseminariet Logistiktrender 2017. Foto: Lena Sonne.

Heldagsseminariet Logistiktrender handlade i år om nya trender i logistiken, och fokus på “ last mile” – den sista sträckan i logistikkedjan. 

Heldagsseminariet Logistiktrender som årligen ordnas av Catena Fastigheter i Dunkers kulturhus i Helsingborg, handlade i år just om nya trender i logistiken, och fokus på “ last mile”.

Omkring  270 deltagare var anmälda. Nya tankar och smarta logistiklösningar introducerades och engagerad moderator var förra infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd.

– Inte bara megatrender formar och styr morgondagens logistik. Tvärtom har vi sett hur mikrotrender och start-ups både stör och utmanar mogna branscher, med full kraft. När det händer skapas nya beteenden och krav hos konsumenten. Och det går snabbt, sa Catharina Elmsäter-Svärd.

Fredrik Hamilton grundare av uppstickaren Budbee. Foto: Lena Sonne.

Fredrik Hamilton grundare av uppstickaren Budbee. Foto: Lena Sonne.

En sådan utmanare är uppstickaren Budbee. Fredrik Hamilton, vd och grundare, talade om hur Budbee med sin app lockar kunder att handla på nätet och ordnar smidiga, snabba transportlösningar – ofta samma dag. På bara tre år har företaget vuxit från en omsättning på 7 miljoner kronor första året, till att redan nu ha passerat 20 miljoner konor i omsättning 2017.

Nils Elsmark, vd Inception, London, gav en framtidsvision om “FinTech” eller “pengalogistik”. Han mindes hur han ganska nyligen fick betala 10 procent av summan 2200 kronor för att föra över en betalning via en svensk bank. Nu är det lättare och billigare, menar han:

– Det vi väntar på är en “plattformsekonomi. Blockkedjeteknik med teknologier som bara är 2-3 år gamla kommer att förändra allt. Informationen följer varan och den kan därför inte stjälas.  Maersk har börjat med tekniken, tillsammans med IBM, sa Nils Elsmark.

Sverker Lindbo från engelska E-handlaren Ocado. Foto: Lena Sonne.

Sverker Lindbo från engelska E-handlaren Ocado i samtal med Catharina Elmsäter-Svärd. Foto: Lena Sonne.

Sverker Lindbo, utvecklingsansvarig på Ocado, ansåg att livsmedelshandeln i Sverige har mycket att lära om effektiv logistik, automatisering och robotisering från den brittiska e-handlaren Ocado.  Pakethanteringsprocessen utvecklas här kontinuerligt.

Nytänkaren och entreprenören Göran Månson talade om E-city klusterprojekt i Ängelholm, Martin Bäckström och Sheng-Ann Yu från Ericsson talade om digitalisering och internet of things, artificiell intelligens, virtuell verklighet och hur alltmer sker via mobilen.

Sheng-Ann Yu från Ericsson. Foto: Lena Sonne.

Sheng-Ann Yu från Ericsson. Foto: Lena Sonne.

– Alibaba har redan 85 % av affärerna via mobilen. Men alla har inte ännu system som går att koppla upp. Därför arbetar vi med ny teknologi som 5G för att ge förutsättningar för att kunna koppla upp allt på ett kostnadseffektivt sätt i hela supply chain, sa Sheng-Ann Yu.

Framtiden logistik ur ett stadsutvecklingsperspektiv var temat för Thomas Sandberg.

– Städer och stora regioner  växer mest – inte landet Sverige. Stockholm är en av Europas rikaste regioner med snabbast tillväxt, 50 % av all logistikyta har försvunnit från Stockholm city.

Martin Randell från Unifaun uttryckte oro över att utlandshandeln växer snabbare än den svenska e-handeln, om låg snittlönsamhet och efterlyste branschsamarbete.

Mats Dahl KPMG  talade bland annat om sitt uppdrag att se hur  man kan skapa en ny region Stockholm-Helsingfors med hyperloopteknik – ett snabbtransportrör så att resan tar 28 minuter mellan Stockholm och Helsingfors. Mellan Dubai – AbuDhabi planeras en sådan – klar 2020, 1200 km i timmen och bara 12 minuter mellan de två städerna.

Håkan Sandin, hortonom  och forskare med fokus på  urban logistik från SLU skissade på framtidens matleveranser.

– Det mesta som fraktas är mat. Fisk, bär och grönsaker är framtidens viktigaste livsmedel och har redan gått om till exempel vete och ris, berättade han.

– Nya entreprenörer behövs som bygger upp en livsmedelsstrategi och  skapar livsmedelskluster. Det finns stora möjligheter att odla och använda restflöden och spillvärme i växthus i slutna system.  I Oskarshamn byggs ett sådant på ett gammalt nedlagt flygfält.

Andra talare var: Laetitia Dablanc, gästprofessor i Göteborg från Paris med inriktning på urban frakt, Johan P Hellman ansvarig för Postnords e-handelsmarknad, Johan Holgersson om e-handelslogistik, Christian Hermelin och Benny Thögersen om Arenastaden och numera styrelseordföranden Gustaf Hermelin, Catena som en gång drog igång det trendsättande  Logistiktrender.

Av Lena Sonne