Bonver – influencerfavoriten på Lidningö

februari 9, 2022 E-handel , Fastigheter , Lager , Logistik
Bonver – influencerfavoriten på Lidningö

Tredjepartlogistikaktören Bonver Logistics, med citynära lager på den inbjudande adressen Gåshaga brygga, Lidingö har lockat flera influencers till att nyttja deras tjänster. Men framöver vill man attrahera större kunder, och hoppas kunna utöka lagerbeståndet med ytterligare en adress.

Bonver Logistics huserar i en gammal margarinfabrik i Gåshaga på Lidingö, invid Stockholms inlopp. TPL-verksamheten upptar ca 7 000 av husets totalt 10 000 kvm och sysselsätter totalt 50–200 personer, med ett 60-tal egna anställda. Övrig bemanning görs efter behov av driftpartnern Insitepart. Viss lagerautomation finns, som paternosterverk, påsförpackning och transportband.

– Vi tittar på att automatisera mer, bland annat på en sorteringslösning. Däremot tror jag inte att packautomation i större skala är något för oss i dagsläget. Våra kunder är noga med packningen och kundupplevelsen, och de lösningar som jag sett skulle inte kunna ta tillräckligt stora delar av våra flöden, berättar Bonver Logistics vd Paul Svanfeldt.

Filmdistributör i grunden

Bonver startade 1984 inom filmdistribution, en verksamhet som tvärdog omkring 2012 när dvd-filmerna ersattes av illegal nedladdning och senare digitala tjänster.

– Initialt fyllde man upp med TPL-kunder för att kunna fortsätta verksamheten och tog in i princip vad som helst. Idag tittar vi mer på produktsortiment och ordervolymer när vi väljer vilka kunder vi ska jobba med, berättar Paul Svanfeldt.

Paul Svanfeldt. Foto Klara Eriksson.

Ägarkoncernen Bonver AB ägs av familjen Versteegh med grundarparet Cecilia och Gerards son Jacob på vd-posten. Bolaget äger också Gåshaga Kafferosteri och Apotekstjänst, med distribution av doserade läkemedel och sjukhusmaterial från ett lager i Uppsala.

Apotekstjänst hamnade hösten 2019 i blåsväder efter övertagandet av läkemedelsdistributionen till fem regioner i Mellansverige. Bytet ledde till stora störningar i försörjningen av läkemedel och sjukvårdsmaterial, att sjukhus gick upp i stabsläge och operationer fick ställas in. Efter den stökiga starten verkar dock regionerna vara nöjda med företagets tjänster, och avtalet blev nyligen förlängt.

Influencertätt bland kunderna

Bonver Logistics har specialiserat sig på TPL för e-handel med kunder som Bianca Ingrossos sminkmärke Caia Cosmetics, Rituals nordiska distribution, träningsklädesmärket ICANIWILL, Petra Tungårdens klädmärke Adoore, Skidåkaren Jon Olssons klädmärke C’est Normal och Sofia Wistams smycken.

– Vi har många influencers bland kunderna, ett segment som exploderat de senaste åren och en typ av affär som vi blivit duktiga på att hantera.

Bonvers kund Caia Cosmetics vann D-Award 2021. Här flankeras Jesper Matsch, Mikael Snabb och Bianca Ingrosso från Caia av Malin Winbom och Per Ljungberg från Svensk Digitalhandel, vid prisutdelningen i november. Foto: Emmy Jonsson

Stockholmsbaserade, influencergrundade e-handlare är generellt sett nöjda med Bonvers ovanliga läge på Lidingö.

– Det är en väldigt udda plats för ett lager, men läget har faktiskt varit en “USP” för många kunder som enkelt kan komma hit och se sitt lager och produkterna.

Nyligen lanserade Bonver även konceptet e-commerce collective, där nystartade e-handlare kan hyra lageryta och själva sköta hanteringen. Lösningen fungerar lite som en “kund-inkubator” där de som växer snabbt och behöver hjälp med logistiken blir smidigare att flytta in i TPL-lösningen.

Bonvers kunder har höga krav på paketeringen, så att automatisera den är i dagsläget inte aktuellt. Foto Klara Eriksson

– Dessa mindre e-handlare kan både snabbt växa eller försvinna. Det här blir ett sätt att minska kostnaderna för e-handlare i uppstartsfasen, utan ökad risk för oss.

Synliggör logistikkostnaderna

Under våren lanserar bolaget en ny kundportal, där data från bolagets andra system, som WMS och tidslogg analyseras och visar den dagliga kostnaden per process för kundernas logistik. Idag visar portalen processkostnader på SKU-nivå, lagersaldon, omsättningshastighet, produktionsstatus och snittorderkostnader. Inom kort kommer även fraktpriser, kundärendehantering, track and trace och kvalitetsuppföljning att implementeras.

– Våra kunder saknar ofta djupare kunskap om logistik eller lager. När de får en månadsfaktura blir logistiken till en “svart låda” som är svår att förstå och utveckla. Att visa hur exempelvis befintligt sortiment eller en ny produktlansering påverkar hanteringen kan vara väldigt värdefullt, och hjälpa kunderna att sänka sina logistikkostnader. För oss innebär det ju kortsiktigt minskade intäkter, men långsiktigt ger det ökat förtroende och möjlighet att bygga partnerskap som alla tjänar på.

 

Vill bygga partnerskap

Tidigare har Bonver förlitat sig på rekommendationer när det gäller att skaffa nya kunder, något man vill ändra på.

– Vi har fungerat lite som ett växthus för e-handlare, där de som växer ur vår lösning försvinner till andra aktörer. Vi vill gärna få in lite större, stabila kunder och bygga mer långsiktiga samarbeten.

Tidigare hade Bonver lager i Rosersberg, en lokal man lämnade i samband med att den tidigare kunden Desenio flyttade till konkurrenten Aditro 2020. Målet är att återigen skaffa en ny sajt i regionen, exempelvis i Rosersberg, Nykvarn eller Eskilstuna. Gärna större och mer automatiserad än dagens.

–Vi kan ju inte stanna bara på Lidingö för alltid. Det viktiga är att vi hittar en fastighetsaktör som vi kan växa tillsammans med, eller kanske gå in i ett partnerskap med kring att skapa nya ytor.

Text Hilda Hultén