Kämpar mot slaveriet i åkeribranschen

Kämpar mot slaveriet i åkeribranschen

De senaste åren har larmrapporterna om den svenska åkerinäringen duggat tätt, om hur chaufförer från Östeuropa arbetar under slavliknande villkor och hur svenska företag slås ut av den extrema låglönekonkurrensen. Foto: Colourbox.

Han har blivit mordhotad flera gånger och förföljs ibland i sitt arbete. Men Tommy Jonsson på Transportarbetarförbundet ger sig inte. Han fortsätter att kartlägga och granska missförhållanden i åkeribranschen – eller det moderna slaveriet som han kallar det.

Han utstrålar en bister beslutsamhet och hans berättelser får illamåendet att stiga i halsen. För Tommy Jonsson på Transportarbetarförbundet, som granskar missförhållanden i åkeribranschen blev hoten en vardag.

– När det var som värst blev jag mordhotad 13 gånger på en och en halv månad. De gav sig även på min familj, min son blev förföljd på Facebook, en anonym profil med namnet “You are dead” kontaktade honom och hans vänner och försökte ta reda på var han fanns. När han ringde och berättade det blev jag helt kall. Det var obeskrivligt.

Tommy Jonsson har tidigare varit yrkeschaufför i 18 år men sedan 2004 arbetar han fackligt på Transportarbetarförbundet där han även sitter i förbundsstyrelsen. De senaste tre åren ingår han i Transports projekt Ordning och reda i åkeribranschen, med uppgiften att granska missförhållandena i branschen.

– Jag är ute och träffar chaufförer som knappt får något betalt och som bor i sina lastbilar i månader i sträck. De lagar mat på spritkök i vägkanten. När jag är ute och föreläser för poliser och politiker och visar hur det ser ut så tappar många hakan. De har ingen aning om hur illa det är.

Vissa får ingen lön alls

De senaste åren har larmrapporterna om den svenska åkerinäringen duggat tätt, om hur chaufförer från Östeuropa arbetar under slavliknande villkor och hur svenska företag slås ut av den extrema låglönekonkurrensen.

– Vi fick fria händer av vår dåvarande förbundsordförande att kartlägga missförhållanden både i Sverige och utomlands. Vi har intervjuat chaufförer, haft informatörer ute och använt media för att lyfta frågorna.

Han har samarbetat med flera myndigheter och har haft föreläsningar för politiker och beslutsfattare, både i Bryssel och Riksdagen.

– De flesta tappar hakan när de hör hur det ser ut, för det vi visar är skrämmande.

Tommy Jonsson berättar om ett par av fallen, som en rumänsk chaufför som jobbat i Sverige i 4,5 år och tjänar 236 Euro i månaden, vilket motsvarar ca 2 300 kronor.

– Han får åka hem och träffa sin familj två gånger om året.

Vissa chaufförer får ingen lön alls, berättar han.

– De har istället en anvisad plats i lastutrymmet som de får fylla med varor som de kan sälja i Sverige.

Organiserad brottslighet

– Jag skulle vilja testa att sätta det här på sin spets genom att pröva frågan rättsligt. En gång för alla, säger Tommy Jonsson som kartlagt missförhållanden i transportbranschen under tre års tid. Foto: Hilda Hultén.

Enligt Tommy Jonsson handlar det i många fall om organiserad brottslighet.

Förut när han var ute i fält, förföljdes han ibland systematiskt, de som försökte skrämma bort honom och de journalister han ibland hade med sig.

– På vissa platser när jag är ute i fält så tar det 20 minuter innan en bil kommer och börjar cirkulera runt mig. De agerar ofta hotfullt, filmar och fotograferar mig, frågar vad jag håller på med och försöker köra bort mig. När jag hade ett reportageteam från SVT med mig, kom jag hem till en lägenhetsdörr som någon försökt bryta upp, och med ett kors på dörren. En journalist ringde efter en månad upp mig och meddelade att dom valt att inte sända inslaget eftersom de fått ta emot så allvarliga hot.

Skrämmer inte hoten dig – har du inte övervägt att sluta?

– Nej, aldrig. Reaktionerna visar bara att jag gör något viktigt för branschen.

 Kryphål i lagen

Tommy Jonsson berättar hur stora företag utnyttjar kryphål i lagen för att arbetsmetoderna ska kunna fortgå, hur svagheter i direktivet om Internationella transporter, Kombidirektivet och Utstationeringsdirektivet utnyttjas för att legalisera verksamheten.

– Kryphålen i direktiven utnyttjas systematiskt. De här tre direktiven har legaliserat en marknad som gör att utländska åkerier kan ägna sig åt permanent, modernt slaveri. Det slår hårt både mot de som blir utnyttjade och mot svenska åkerier som följer svensk lagstiftning. Vi måste förändra direktiven och få ordning på det här.

Läget i branschen påverkar även de åkerier och arbetsgivare som vill göra rätt för sig.

– Det finns en frustration bland arbetsgivarna, de vill ha schysta villkor men det är svårt när konkurrensen ser ut som den gör. Jag känner även transportköpare som lämnat sina arbetsgivare för att företaget valt att gå på billigaste priset, trots att chaufförerna inte har schyssta villkor, säger Tommy Jonsson.

Vill pröva frågan rättsligt

Förra året anmälde Transportarbetareförbundet det slovakiska företaget Bring Trucking till Arbetsmiljöverket, ett företag som bedriver trafik i Sverige och bland annat kör stora volymer åt Ikea mellan Torsvik och Norge.

– De har fasta driftsställen i Jönköping, Göteborg och Helsingborg och fasta kunduppdrag i Sverige. Förarna jobbar här i långa perioder och sover i bilen i månader i sträck. Lagstiftningen säger att om man sover i bilen i genomsnitt tre nätter i veckan under en sexmånadersperiod så ska man räknas som utstationerad, ha kollektivavtal och betala skatt i Sverige.

Bring Trucking och andra utländska åkerier hävdar att förarna inte alls är utstationerade utan bara kör cabotagetrafik, dvs tillfälliga utländska transporter.

– Men jag har sett lönespecar som visar att chaufförer jobbat i Sverige flera år i stäck, utan att vara anställda här.

– Jag skulle vilja testa att sätta det här på sin spets genom att pröva frågan rättsligt. En gång för alla.

Av Hilda Hultén

Ur Intelligent Logistik nr 7-8 2017