Hallå där!

december 17, 2012 Intervjun , Logistik , Produktion , Transport
Hallå där!

Patrik Färdow, medlem i Intelligent Logistiks redaktionsråd och tidigare vd på säkerhetstransportören Nokas, berättar om marknaden för kontantlogistiken efter Panaxias konkurs och sina planer för framtiden.

Vilka blir vinnarna efter Panaxias konkurs?

– Alla i branschen blev chockade när det kom fram hur mycket pengar som saknades i konkursen efter Panaxia. Konsekvensen av detta är ju att Panaxia under ett antal år ”subventionerat” marknaden med hjälp av kundernas pengar. Det innebär alltså att prisbilden generellt i detta marknadssegment har varit för låg och nu måste höjas så att de aktörerna som nu är kvar skall kunna tjäna pengar på sina tjänster. Jag tror att både kunder och leverantörer kommer att tjäna på att Panaxia försvinner från marknaden. Ca 30 procent av alla inköp i Sverige idag görs med kontanter. Nu finns en möjligheterna att detta kan ske på ett säkrare och effektivare sätt vilket alla i samhället tjänar på.

Kommer konkursen leda till förändringar i logistiken kring kontanter och andra säkerhetstransporter?

– Givet att kontanthanteringen i Sverige går ner med 3-4% per år så måste branschen hitta nya sätt att försörja marknaden med kontanter på. Bankerna tar bort kontanter från sina kontor samt minskar antalet uttagsmaskiner vilket innebär att nästan alla hantering i framtiden kommer att ske inom handelssegmentet. Jag tror att framtiden tillhör de aktörer som kan kombinera cirkulation av pengar i butik eller köpcentrum med olika finansieringslösningar för att på så sätt göra övergången mellan fysiska och elektroniska pengar snabb och effektivt.
 

På läkemedelssidan är det många nya aktörer som satsar på transporter just nu – syns samma utveckling inom värdetransporter?

– Att etablera en ny infrastruktur för kontanthantering i Sverige på nationell basis är dyrt givet alla krav på säkerhet. Min bedömning är dock att det finns några spelare på marknaden som skulle kunna göra det framgångsrikt. Dock kommer detta att kräva att man kombinerar verksamheten med andra erbjudanden inom tjänstesektorn alternativt väljer en regional specialisering. Totalt sett kostar kontanthanteringen enligt Riksbanken ca 7 miljarder per år så det finns absolut en marknad för de aktörer som ser nya möjligheter.
 

Du slutade som vd för Nokas i november – vad hände?

– Det ligger inte så mycket dramatik i att jag slutar på Nokas. Det är helt enkelt en konsekvens deras förvärv av G4S och att norrmännen nu vill sätta sin egen prägel på hur bolaget skall drivas framöver.

Vad ska du göra nu?

– Jag har redan fått några nya erbjudande som jag håller på att förhålla mig till men inget är definitivt bestämt. Mest sannolikt så kommer ni att se mig dyka upp som VD i något nytt bolag under vårkanten. Helt säkert kommer det att handla om produktion och logistik på något sätt eftersom det är områden som jag brinner för.

I nummer 6-7 2012 av Intelligent Logistik kan du läsa Patrik Färdows rapport och trendspaning från årets APICS-konferens i Denver.