Lindexanställda växlar mellan butik och lager

april 17, 2013 IT/Teknik , Logistik , Produktion

En anställd på butikskedjan Lindex butiker i Göteborg kan ha sin huvudtjänst i en butik, men jobba några timmar per vecka i företagets nordiska centrallager i Partille, utanför Göteborg. Det kan bli runt två lagerpass i veckan. Höst och vinter blir det mer.

När andra Lindexbutiker behöver extra personal kan en anställd också få rycka in där. Det var efter att Lindex började driva sitt centrallager i egen regi, som butikspersonal kom in där, för ca fem år sedan.

– Vi är medvetna om hur det ser ut i butikerna, med för få timmar. Därför är det en jättebra lösning, säger Jenny Skoglund, ordförande i fackklubben på centrallagret till tidningen Handelsnytt.

Klubben ser positivt på att Lindex butikspersonal används vid toppar istället för bemanningsföretag. Ibland finns jobb för en hel vecka, ibland bara måndag och tisdag, då helgförsäljningen gjort att butikerna har stora behov av nya varor. Allt beror på sjukdomar, semestrar och hur butikernas och lagrets arbetstoppar går om varandra.
I början av veckan fyller lagret på i butikerna Det innebär stort behov av lagertimmar. I butikerna är det i stället generellt lite lugnare försäljning i början av veckan.

– Det är också säsongsbetonat, vi har ett extremt stort tryck inför höstarna. Att använda butikspersonal i lagret är en lösning som visat sig fungera bra för oss, sa Mats Olsson, logistikdirektör i Lindex på ett seminarium på Plankonferensen nu i veckan.

Beslutet att investera i ett DC i egen regi kom av att Lindex ville förenkla och effektivisera butikernas hantering av varuflödet. Tidigare samarbetade man
med en tredjepartslogistiker, men beslutade av strategiska skäl att själva
styra över sin butiksförsörjning.

– Vi har nästan inga baklager och butikspersonalen sköter all varuhantering. Logistiken är en del av vår kärnverksamhet och allt vi gör måste vara “Store friendly” och underlätta arbetet i butik.
Valet av lokalisering till Göteborg beror på varuflödet, mer än 80%
av varorna kommer från Asien via Göteborgs hamn. Lindex har också huvudkontor i
Göteborg.

I lagret går ca 35 % av flödet till påfyllnadsplock, resten crossdockas för direkttransport till butik. För de avancerade automationslösningarna på centrallagret svarar lagerspecialisten Swisslog.

– Återbetalningstiden på de investeringar vi gjort är 10-15 år, det är svårt att få till stånd sådana investeringar med en TPL-partner. Vi är väldigt nöjda med att ha kunnat insourca vår logistik, säger Mats Olsson.

– Bättre kontroll och styrning av flödena är de stora fördelarna. Vi kan köra med ett skift hela tiden. Vi har extremt små driftsstörningar idag.

Nu är fokus på att utveckla e-handeln. Lindex var först med att använda butiken som utlämningsställe för e-handelsbeställda varor.

– Det räcker inte med det som kallas multikanalförsäljning. Vi vill ha en omnikanal som är sömlös och där kunderna inte ska märka någon skillnad i mellan butiks- och e-handel.

Av Gösta Hultén